Porsche ulaganjem od 70 milijuna eura povećao udio u Rimac Automobilima

C_Two/Foto:Rimac Automobili

Porsche je uložio u Rimac Automobile 70 milijuna eura, povećavši tako svoj udio u vlasništvu tvrtke na 24 posto, objavljeno je u ponedjeljak na službenoj stranici tvrtke Rimac Automobili. Porsche je inicijalnom investicijom 2018. godine stekao udio od 10 posto u Rimac Automobilima te ga povećao na 15,5 posto u 2019. godini. Najnovije ulaganje osnažuje položaj Rimac Automobila kao tvrtke specijalizirane za razvoj tehnologija i proizvodnju ključnih sustava za tržište električnih vozila visokih performansi.

Od prvog Porscheovog ulaganja 2018. godine, tim Rimac Automobila udvostručio se na gotovo 1000 zaposlenih, a hrvatsko tehnološko poduzeće nastavilo je razvijati i proizvoditi sustave električnih pogonskih sklopova, baterija, sustava infotainmenta i drugih komponenata povezanih s elektrifikacijom za mnoge proizvođače automobila. Rimac Automobili sada surađuju s vodećim proizvođačima automobila, uključujući Hyundai, Kia, Porsche, Aston Martin, Automobili Pininfarina, Koenigsegg i mnoge druge.

“Porsche nam je velika podrška od 2018. godine i uvijek nam je bila čast što imamo toliko snažnu suradnju sa jednom od najznačajnijih i najnaprednijih proizvođača sportskih i premium automobila. Ponosni smo na suradnju na novim uzbudljivim projektima s Porscheom te na činjenicu da je Porscheovo povjerenje u Rimac rezultiralo s nekoliko krugova ulaganja, što Porsche čini važnim dioničarom naše tvrtke. Budući da su mnogi proizvođači automobila iz cijelog svijeta naši klijenti, važno je i za Rimac i za Porsche da ostanemo potpuno neovisni. Naši projekti i naši dioničari su, i uvijek će biti, potpuno odvojeni, što nam omogućuje održavanje tajnosti informacija na koji se naši partneri oslanjaju, a nama omogućuje daljnju suradnju s mnogim proizvođačima automobila. Partnerstvo s Porscheom pomaže Rimac Automobilima da se razvijamo i rastemo, što je korisno za sve naše klijente”, izjavio je tim povodom Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila.

Lutz Meschke, zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora za financije i IT u tvrtki Porsche AG, istaknuo je da su Mate Rimac i njegov tim ključni partner koji ih može podržati u razvoju općenito, a posebno u razvoju komponenata: “Rimac je na dobrom putu da postane dobavljač prve razine za Porsche i druge proizvođače na području visokih tehnologija. Porsche je Rimcu već predao prve narudžbe za razvoj visoko inovativnih serijskih komponenata. Rimac nas nadahnjuje svojim inovativnim idejama. Na isti način on koristi i naše stručno znanje u proizvodnji i metodološku stručnost u razvoju. Pokazalo se da je naše ulaganje bilo ispravna odluka jer se vrijednost Rimca višestruko povećala od našeg početnog ulaganja. Uz to, kompanija se tehnološki vrlo uspješno razvila“, istaknuo je Meschke.