Pet godina OIEH

kolaž iz arhive djelovanja OIEH

Na današnji dan prije pet godina osnovano je udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske

4. studeni 2016., u široj javnosti obilježen je kao dan stupanja na snagu Pariškog sporazuma koji predstavlja svjetsku prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena. Isti taj dan grupi vizionara u Hrvatskoj značio je početak zajedničkog javnog djelovanja kroz osnivanje udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Okupila ih je potreba i želja da artikuliraju interes proizvodnje domaće, obnovljive energije, koja u to vrijeme u našoj zemlji nije bila primjereno vrednovana. Štoviše, u javnoj komunikaciji nerijetko je bila relativizirana. Od tada do danas mnogo se toga u javnom prostoru  promijenilo, a domaća energija proizvedena iz obnovljivih izvora postala je nezaobilazna tema. U tom je razvojnom procesu informiranja i educiranja značajnu ulogu imao je OIEH. Svojim kontinuiranim radom i razvojem postao je prepoznatljiv kao središnje mjesto kvalitete i znanja, ali i kao udruženje koje okuplja proizvođače električne energije iz OIE s 80% ukupno instalirane snage te developere, konzultantie i prateću industrija OIE sektora u Hrvatskoj.  

U svojim aktivnostima OIEH teži partnerskom odnosu sa svim dionicima energetske tranzicije i kontinuirano radi na boljem razumijevanju i razvoju OIE sektora. Usko surađuje s akademskom zajednicom, a organizirajući edukativne radionice i konferencije stvara prostor za širenje informacija i znanja. Povezuje ljude zainteresirane za obnovljive izvore energije na svim razinama – od najmanjih jedinica lokalne samouprave do europskih udruženja. Ovakav sinergijski pristup prepoznali su WindEurope i SolarPower Europe čiji je OIEH aktivan član, a iz djelovanja kojem je cilj zajednička dobrobit rodila su se strateška partnerstva s Pokretom otoka i udrugom za elektromobilnost Strujni krug.

OIEH radi i na razvijanju novih poslovnih modela u energetici s velikim potencijalom za implementiranje inovacija, uvođenju sustava proizvodnje električne energije na mjestu potrošnje, razvijanju malih solarnih elektrana na obiteljskim kućama, turističkim objektima, OPG-ovima, proizvodnim pogonima. I danas, kao i prije pet godina, duboko vjeruje u ostvarivanje ogromnog prirodnog potencijala kojeg Hrvatska ima u obnovljivim izvorima energije. Rješenja za izazove na tom putu traži s onima koji u tome mogu pomoći pa će tako uskoro predstaviti dvije studije čiju je izradu, u suradnji s OIEH, financirala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a koje će postati temelj ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije i njihovu integraciju u elektroenergetski sustav. Time će pružiti značajnu potporu ostvarivanju ciljeva utvrđenih Strategijom energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu.

Diverzificirati proizvodnju energije i imati sigurnu opskrbu, smanjiti ovisnost o uvozu energenata, smanjiti utjecaj uporabe fosilnih goriva na okoliš, razvijati inovativne tehnologije, povećati konkurentnost, razvijati poduzetništvo i otvarati nova radna mjesta, uključiti građane u energetsku tranziciju i time im omogućiti uštede kroz vlastitu proizvodnju energije – sve je to moguće kroz jačanje sektora obnovljivih izvora energije. I sve je to dio cilja koji OIEH kroz svoje djelovanje želi ostvariti. U prvih pet godina rada udruženja stvoren je odličan temelj na kojem se može nastaviti graditi takva suvremena, obnovljiva i održiva energetika u sinergiji sa svim dionicima energetske tranzicije.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »