Pet godina OIEH

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
kolaž iz arhive djelovanja OIEH

Na današnji dan prije pet godina osnovano je udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske

4. studeni 2016., u široj javnosti obilježen je kao dan stupanja na snagu Pariškog sporazuma koji predstavlja svjetsku prekretnicu u borbi protiv klimatskih promjena. Isti taj dan grupi vizionara u Hrvatskoj značio je početak zajedničkog javnog djelovanja kroz osnivanje udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske.

Okupila ih je potreba i želja da artikuliraju interes proizvodnje domaće, obnovljive energije, koja u to vrijeme u našoj zemlji nije bila primjereno vrednovana. Štoviše, u javnoj komunikaciji nerijetko je bila relativizirana. Od tada do danas mnogo se toga u javnom prostoru  promijenilo, a domaća energija proizvedena iz obnovljivih izvora postala je nezaobilazna tema. U tom je razvojnom procesu informiranja i educiranja značajnu ulogu imao je OIEH. Svojim kontinuiranim radom i razvojem postao je prepoznatljiv kao središnje mjesto kvalitete i znanja, ali i kao udruženje koje okuplja proizvođače električne energije iz OIE s 80% ukupno instalirane snage te developere, konzultantie i prateću industrija OIE sektora u Hrvatskoj.  

U svojim aktivnostima OIEH teži partnerskom odnosu sa svim dionicima energetske tranzicije i kontinuirano radi na boljem razumijevanju i razvoju OIE sektora. Usko surađuje s akademskom zajednicom, a organizirajući edukativne radionice i konferencije stvara prostor za širenje informacija i znanja. Povezuje ljude zainteresirane za obnovljive izvore energije na svim razinama – od najmanjih jedinica lokalne samouprave do europskih udruženja. Ovakav sinergijski pristup prepoznali su WindEurope i SolarPower Europe čiji je OIEH aktivan član, a iz djelovanja kojem je cilj zajednička dobrobit rodila su se strateška partnerstva s Pokretom otoka i udrugom za elektromobilnost Strujni krug.

OIEH radi i na razvijanju novih poslovnih modela u energetici s velikim potencijalom za implementiranje inovacija, uvođenju sustava proizvodnje električne energije na mjestu potrošnje, razvijanju malih solarnih elektrana na obiteljskim kućama, turističkim objektima, OPG-ovima, proizvodnim pogonima. I danas, kao i prije pet godina, duboko vjeruje u ostvarivanje ogromnog prirodnog potencijala kojeg Hrvatska ima u obnovljivim izvorima energije. Rješenja za izazove na tom putu traži s onima koji u tome mogu pomoći pa će tako uskoro predstaviti dvije studije čiju je izradu, u suradnji s OIEH, financirala Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a koje će postati temelj ulaganja u projekte obnovljivih izvora energije i njihovu integraciju u elektroenergetski sustav. Time će pružiti značajnu potporu ostvarivanju ciljeva utvrđenih Strategijom energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu.

Diverzificirati proizvodnju energije i imati sigurnu opskrbu, smanjiti ovisnost o uvozu energenata, smanjiti utjecaj uporabe fosilnih goriva na okoliš, razvijati inovativne tehnologije, povećati konkurentnost, razvijati poduzetništvo i otvarati nova radna mjesta, uključiti građane u energetsku tranziciju i time im omogućiti uštede kroz vlastitu proizvodnju energije – sve je to moguće kroz jačanje sektora obnovljivih izvora energije. I sve je to dio cilja koji OIEH kroz svoje djelovanje želi ostvariti. U prvih pet godina rada udruženja stvoren je odličan temelj na kojem se može nastaviti graditi takva suvremena, obnovljiva i održiva energetika u sinergiji sa svim dionicima energetske tranzicije.