Dani dobroga vjetra 2018. – stvaranjem sinergije do hrvatske energije

dani-dobrog-vjetra-DSC02635od15do16-2018-063

Velik broj zainteresiranih okupili su prvi “Dani dobroga vjetra” koje je, povodom Svjetskog dana vjetra, organiziralo udruženje OIEH. Suorganizator je bilo Sveučilište Jurja Dobrila u Puli, pokrovitelj Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, partneri HOPS i Grad Šibenik, a glavni sponzor Petrol.

U četvrtak. 14. lipnja, organiziran je posjet VE Glunča na kojoj su prezentirani SNIMANJE, ANALIZA I MONITORING VJETROAGREGATA tvrtke Darna d.o.o. primjenom nove tehnologije uz cjelovita rješenja.

Na znanstveno-stručnom skupu 15. lipnja sudjelovali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, iz Uprave za energetiku, Domagoj Validižić, zamjenica župana Šibensko–kninske županije, Darija Puljić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU  fondove i poljoprivredu, Anđelko Katavić, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Danijel Mileta, načelnici općina u kojima su projekti vjetroparkova, Mario Gudelj, predsjednik Uprave HOPS-a, predstavnici HEP, HEP-ODS, predstavnici HROTE, HGK, predstavnici znanstvene zajednice: FER-a, FESB-a,  Znanstveno-tehnološkog instituta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, šibenskog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora,  klastera inteligentne energije, ZEZ-a, ZEF-a, predstavnici sektora poduzetništva koji su se udružili vođeni vizijom dobivanja energije iz vjetra.

Od početka je ostvarivanje vizije proizvodnje električne energije iz vjetra podržavao i ohrabrivao čovjek koji je cijeli svoj radni vijek proveo u HEP-u. Za vrijeme Domovinskog rata mudro je djelovao kao direktor prijenosnog područja Split, a na 1. Forumu obnovljivih izvora energije koji je 2006. organizirala Zajednica OIE, rekao je: ”Kolege, nemojte se bojati vjetra.” Velika je vrijednost da on ni u mirovini ne miruje nego aktivno prati sve što se u području energetike događa u svijetu,  posebno nove tehnologije prijenosa, i svojim neprocjenjivim iskustvom i znanjem pomaže novim generacijama – energetski stručnjak Marko Lovrić. Upravo zbog svega navedenog dobo je čast prvi se obratiti nazočnima naznanstveno-stručnom skupu “Dani dobroga vjetra”.

Direktorica OIEH, Maja Pokrovac, u uvodnom obraćanju nazočnima na skupu, među ostalim, rekla je:

”Treba pozdraviti sve koji su došli na ovaj skup, a posebice ministra Ćorića. Ne zato što je na najvišoj funkciji među ovdje prisutnima nego zato što je nakon dugi niz godina nemogućnosti kvalitetnog i konstruktivnog komuniciranja s onima koji donose javne politike, on taj koji je komunikaciju opet učinio mogućom. Ministar Ćorić govori o domaćoj proizvodnji čime pokazuje da se u našoj zemlji možemo osloniti na domaće resurse, što je veliki pomak jer se o toj temi u Hrvatskoj nije na takav način prije komuniciralo. Institucija s kojom također dugo nismo imali komunikaciju je HOPS i pzdravljam  gospodina Gudelja i njegov tim, jer su prepoznali da trebaju biti ovdje s nama. Poanta je da se pokušamo razumjeti, barem sjesti za isti stol. Pozdravljam i HOPS, gospodina Gudelja i njegov tim, jer su prepoznali da trebaju biti ovdje s nama. institucija s kojom također dugo nismo imali komunikaciju. Poanta je da se pokušamo razumjeti, barem sjesti za isti stol. Pozdravljam sve na ovom skupu jer odgovornost u donošenju javnih energetskih politika u našoj zemlji nije samo na ministarstvu i ostalim državnim institucijama – nju snose i znanstvena zajednica, gospodarska zajednica, kao i kolege iz NGO sektora. Svi smo mi sudionici u postavljanju ciljeva i strategija koje ćemo donijeti, ne samo u sukreiranju nego i suodgovornosti. Radimo na stvaranju nove sintagme – STVARANJEM SINERGIJE DO HRVATSKE ENERGIJE i ovaj skup upravo to pokazuje. Iako su ovo tek prvi “Dani dobroga vjetra” i, iako je OIEH mlado udruženje, hrabro smo si zadali cilj – želimo da svjetski sajam industrije vjetra 2021. godine bude u Hrvatskoj. Pomognite da svi zajedno pokažemo znanje koje imamo i da hrabro odradimo energetsku tranziciju. Država se ne mora bojati interesa, poanta je sve interese staviti na stol i vidjeti što društvo, gospodarstvo i građani mogu odraditi. Pozivam vas već sad da i sljedeće godine dođete na ovaj skup, da mjerimo rezultate učinjenog. Mjerite nas i pratite nas. Pozovite nas da u procesu stvaranja energetski neovisne Hrvatske budemo zajedno.”    

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, u pozdravnom govoru, među ostalim, rekao je:

Doista je zadovoljstvo biti na prvim “Danima dobroga vjetra” i čestitam vam što ste na njemu spojili akademsku zajednicu i struku. Vrlo često je riječ o dva paralelna kolosijeka koji se ne podudaraju, ne komuniciraju i ne prožimaju što je problem s kojim se većina tranzicijskih zemalja susreće. Vi ste današnjim skupom i organizacijom panela dokazali da je to moguće i nužno jer bez toga nema napretka. Prije godinu dana, kad sam obavljao prve razgovore u svom novom ministarstvu, kad je na red došao sektor energetike suradnici su me upozorili da imamo problem – prva rečenica koju sam čuo bila je: ”Sustav je neodrživ.” Naknada za projekte OIE nije mijenjana nekoliko godina i bila je nedovoljna i da bi se sustav održavao, a kamoli razvijao. Tad smo donijeli odluku koja je u to vrijeme bila dosta teška, ali iz današnje perspective gledano bio je to jedan od najispravnijih iskoraka u kontekstu razvoja obnovljivih izvora energije jer smo vama u energetskom sektoru pokazali da ćemo učiniti sve da sustav bude održiv i dali signal da razvijate svoj projekte i ubuduće. Sustav OIE je hrvatska budućnost. S priključenih 573 MW u vjetru mi doista imamo potencijal koji se može afirmirati i razviti. Trenutno se nalazimo u međufazi jer novi zakon o OIE nije donesen, ali u ponedjeljak ga šaljemo na savjetovanje i očekujemo da će u sljedećih mjesec i pol dana biti na Vladi. Ideja je da tim novim zakonom sustav proizvodnje OIE učinimo pristupačnijim i da dio problema na koje su nailzaili proizvođači – uklonimo. Svjesni smo da to neće biti moguće u potpunosti, ali držimo da je put kojim idemo dobar. Paralelno s tim razvija se nova strategija energetskog razvoja RH, ideja je da ta strategija pred Vladu RH dođe u zadnjem kvartalu ove godine i u tom kontekstu da konačno idemo u afirmaciju nove proizvodnje iz OIE. Hrvatska energetska neovisnost jako je reško dostižna s obzirom na činjenicu da u ovom trenutku uvozimo značajan dio energije, električne prosječno oko 40%. Međutim ono što možemo, i to je ono na čemu ćemo inzistirati, jest afirmacija domaće proizvodnje iz OIE. Hrvatska s obzirom na potencijale doista ima iznimnu mogućnost afirmirati vjetar, sunce i vodni resusrs. Rijetke su zemlje u Europi i svijetu koje imaju takvu mogućnost. Ono što je neupitno jest da ćemo učiniti sve da se to i dogodi.  S ove govornice jamčim – sljedeća godina u ovo isto vrijeme je godina sabiranja rezultata. Ministarstvo, kabinet ministra, Uprava za energetiku bit će na raspolaganju za svaku konstruktivnu ideju koja dolazi iz energetskog sektora.

Prezentaciju ”Vjetroelektrane u hrvatskom elektroenergetskom sustavu” održao je Mario Gudelj, predsjednik Uprave HOPS-a

O razvoju projekata OIE u RH 2007. – 2016. s pogledom u buduće trendove govorila je Nataša Putak, stručna suradnica specijalistica iz poslovne jedinice OIE i VUK, HROTE 

O energetskoj strategiji i zakonodavnom okviru govorio je Domagoj Validžić, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike

Projekt 3D printane vjetroturbine predstavio je doc. dr. sc. Sven Maričić, pomoćnik rektora za nove tehnologije Sveučilišta u Puli, Znanstveno-tehnološki institut Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Direktorica OIEH, Maja Pokrovac, imala je čast pokrenuti ovu inovativnu vjetrotrubinu u društvu doc. dr. sc. Svena Maričića i njegovih asistenata Miete Bobanović i Ivana Veljovića

Panel KAKO VJETROELEKTRANE MOGU POMOĆI HRVATSKOJ ELEKTROENERGETSKOJ MREŽI moderirao je dr. sc. Ante Ćurković
Sudionici panela bili su: Mario Gudelj(predsjednik Uprave HOPS), Radislav Gulam(voditelj službe za strateško upravljanje imovinom, HEP-ODS), doc. dr. sc. Ivan Rajšl (FER), Aljoša Pleić(direktor, Acciona energija), prof. dr. Sc. Ranko Goić (FESB), Željko Samardžić (stručnjak za vjetroelektrane), Luka Pehar (voditelj Samostalnog odjela organiziranja tržišta električne energije, HROTE)

Panel BUDUĆNOST VJETRA U NOVIM POTICAJNIM MODELIMA moderirao je Bojan Reščec, direktor RP Global

Sudionici panela bili su: prof. dr. sc. Slavko Krajcar (FER), Andrea Brajko, stručna suradnica specijalistica (Odjel Eko-bilančne grupe, HROTE), Ante Tojčić (direktor, Fractal), Ivan Šimić (direktor, CEMP)

Panel POTENCIJAL NOVIH INVESTICIJA VJETRA I SUNCA U HRVATSKOJ I REGIJI moderirala je mr. sc. Maja Pokrovac, direktorica OIEH

Sudionici panela bili su: Ivo Čović, (predsjednik Zajednice obnovljivi izvori energije, Hrvatska gospodarska komora), Goran Jeras (upravitelj Zadruge za etično financiranje), Ivan Zoković (voditelj projekta fotonaponske elektrane u Križevcima, Zelena energetska zadruga),Vjeka Ercegovac (voditeljica projekata, Akuo Energy Med), Živko Bulat (načelnik Općine Unešić), Branimir Ivković (voditelj projekata, Porzana)

Nakon svih panela i izlaganja, Vedran Galić iz G.A.D. PRODUKCIJE najavio je razvoj donacijskog projekta “Vjetar u leđa powered by RPGlobal” 

Među stotinjak zainteresiranih stručnjaka, znanstveno-stručni skup ”Dani dobroga vjetra” s velikim interesom pratili su i studenti Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora iz Šibenika

Do zadnjeg sjedala popunjena dvorana na prvim “Danima dobroga vjetra” dokaz je potrebe i interesa za komuniciranjem, razmjenom znanja i iskustva, zajedničkim kreiranju energetske budućnosti u korištenju domaćih obnovljivih izvora – stvaranjem sinergije do hrvatske energije.