Obnovljivi izvori energije Hrvatske nominirani za nagradu Žuti okvir

Foto: Unsplash

Magazin National Geographic Hrvatska nastavlja i ove godine projekt Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje, kako bi potaknuli zanimanje ljudi za učenjem i sudjelovanjem u održivom razvoju.

U srijedu, 15. prosinca, u zagrebačkom Hotelu Hilton Garden Inn održat će se svečana dodjela prestižnih nagrada Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje, koje u sklopu projekta Održiva Hrvatska dodjeljuje magazin National Geographic Hrvatska odajući tako priznanja zaslužnim pojedincima, udrugama, tvrtkama i institucijama koje u Hrvatskoj najviše pridonose održivosti. Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) nominirani su u kategoriji 7. – Osigurati svima pristup pouzdanoj, održivoj i čistoj energiji po pristupačnim cijenama.

National Geographic Hrvatska proteklih je mjeseci pozivao čitatelje da nominiraju svoje kandidate – pojedinca, tim, tvrtku, instituciju, organizaciju ili udrugu, a stručni žiri će odlučiti tko je dobitnik Žutog okvira u navedenim kategorijama za 2021. godinu. Tema kojom se projekt najviše bavi i ove godine je cirkularna ekonomija, koja je ključna za cjelokupni održivi razvoj, a poziv za nominirane odnosi se na radove u svih 17 kategorija održivog razvoja.

U 17 ciljeva održivog razvoja, kako su ih definirali Ujedinjeni narodi, traže se oni koji u Hrvatskoj najviše pridonose održivosti, razvoju zemlje znanja, zaštiti okoliša i ljudskih vrijednosti – onih koji doista pridonose stvaranju održive sadašnjosti i bolje budućnosti ove naše uljudbe i skromno kroče žutim tepihom prostrtim za one koje možda i ne znamo, a bez kojih možda dobre sutrašnjice ne bi ni bilo.

U istoj kategoriji kao i OIEH, nominiran je i član OIEH – Acciona energija, a u kategoriji 12 za održivu potrošnju i proizvodnju još jedan član OIEH, Oikon – Institut za primijenjenu ekologiju. Ostale nominirane možete pogledati OVDJE.

Događanja povezana s održivim razvojem i Žutim okvirom možete pratiti na mrežnim stranicama Održiva Hrvatska.

Projekt Održiva Hrvatska provodi se uz podršku Ureda predsjednika Republike Hrvatske, pokroviteljstvo Grada Zagreba, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te partnera projekta RTL.

Newsletter 20. svibanj 2022

IZDVAJAMO: Pokret otoka: Najava europske konferencije ‘Dani dobroga vjetra’ Pokret Otoka u cijelosti prenosi intervju kojem Maja Pokrovac, direktorica OIEH, za Poslovni dnevnik govori o

Pročitaj više »

Newsletter 17. svibanj 2022

IZDVAJAMO: RESInvest konferencija u Bukureštu Danas počinje RESinvest konferencija u glavnom gradu Rumunjske, Bukureštu. Njezin cilj je okupiti čelne ljude energije vjetra i solarne industrije

Pročitaj više »