Paralelni razvoj zelene energije, zapošljavanja i zaštite okoliša

Niskougljicni razvoj - Varazdin
Niskougljicni razvoj – Varazdin

U organizaciji varaždinskog Zavoda za znanstveni rad HAZU i Geotehničkog fakulteta dana 29.11.2017. u Varaždinu je održan znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Niskougljični razvoj: paralelni razvoj zelene energije, zapošljavanja i zaštite okoliša“.

Na otvaranju skupa Vladimir Huzjan iz Zavoda istaknuo je da je suradnja s Geotehničkim fakultetom počela prije dvije godine sa skupom o stanju voda na području sjeverozapadne Hrvatske. Sudionike je pozdravio i državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike Mario Šiljeg. On je istaknuo kako Hrvatska relativno dobro stoji kad govorimo o smanjenju emisija stakleničkih plinova.

“Zadnji podatak govori da je smanjenje emisije stakleničkih plinova u odnosu na 1990. godinu 24,5 posto, a obveza nam je minimalno 20 posto. Što se tiče obnovljivih izvora energije solidno stojimo, uključujući biomasu. Ali nismo zadovoljni s energetskom učinkovitošću, osim u energetskoj obnovi javnih zgrada i privatnih obiteljskih kuća”, rekao je državni tajnik.

Hrvatska upravo završava svoju niskougljičnu strategiju

U listopadu 2014. Europsko vijeće je usvojilo klimatsko-energetski okvir kojim je postavilo cilj smanjenja emisija 40 % do 2030. godine. Postavljen je i cilj udjela obnovljivih izvora energije do 27 % i indikativni cilj smanjenja energetske potrošnje do 27 %. Republika Hrvatska upravo završava Niskougljičnu strategiju koja daje odgovore na izazove smanjenja klimatskih promjena. To je jedan od ključnih preduvjeta za daljnji niskougljični razvoj Hrvatske.

“Hrvatska je Niskougljičnu strategiju počela raditi još 2011. godine među prvim zemljama u Europi. Od onda se izmijenilo šest ministra, a još nismo imali ni javnu raspravu, a sama strategija nije dovršena. Nadam se da se na ovakvim skupovima gdje se može čuti i glas javnosti može to ubrzati jer se to i treba ubrzati”, rekao je Robert Pašičko, docent na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

Osim njega predavanje je na konferenciji održala i Maja Pokrovac, direktorica udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske. Osim nje, predavanja su održali i pojedini članovi Zelene energetske zadruge. Ta zadruga je inače članica neformalne Platforme za dobru energiju.

Izvještaje s događanja možete pronaći na stranicama Radija Varaždin, portal aktualno.hr te lokalni portali eVaraždin i Varaždinske vijesti.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »