Napreduju radovi na najvećem vjetroparku u Hrvatskoj

Ilustracija/Pixabay

U zaleđu Senja, na Vratniku, gradi se najveći vjetropark u Hrvatskoj koji će nadaleko poznatu senjsku buru pretvarati u električnu energiju. Vjetropark gradi kineska tvrtka Norinco i riječ je o prvoj velikoj kineskoj investiciji u Hrvatskoj, objavio je HRT.

Projekt vjetroparka uključuje izgradnju 39 vjetroagregata, od čega se čak 29 stupova nalazi na području grada Senja, a ostalih deset u općini Brinje. Prema procjenama, vjetroelektrana bi godišnje proizvodila 530 milijuna kWh električne energije.

Prema riječima voditelja gradilišta Zlatka Prpića, trenutno se izvode zemljani i armirano betonski radovi na gradilištu. Prije tri tjedna počelo se s transportom cijevi i stupova, lopatica i sve je pripremljeno za montažu vjetroagregata.

Riječ je o investiciji vrijednoj oko 230 milijuna eura, a sam vjetropark operativno bi se koristio sljedeće 23 godine. Trenutačno na Vratniku radi 180 ljudi, 120 domaćih i 60 kineskih. Upravo zapošljavanje domaće radne snage tek je jedna od mnogih koristi za grad pod Nehajem.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »