Končar dobio prvi ugovor u povijesti za hidroelektrane u Japanu

Foto: Pixabay

Sredinom svibnja 2021. godine društvo KONČAR – Generatori i motori (GIM) ostvarilo je nemjerljiv iskorak na azijskom tržištu. Naime, nakon dvogodišnjeg kontinuiranog procesa nuđenja i pregovora GIM je prvi put u svojoj povijesti dobio veliki posao u Japanu. Opseg isporuke potpisanog ugovora je projektiranje, proizvodnja i nadzor pri montaži tri generatora za dvije različite male hidroelektrane (MHE), objavila je kompanija.

Prva faza projekta bit će završena uspješnim puštanjem u pogon sinkronog generatora nominalne snage 5,2 MVA (240 min-1) na maloj hidroelektrani Shin Sakagami, dok će druga faza projekta biti gotova kad se pusti u pogon sinkroni generator nominalne snage 5,2 MVA (240 min-1) i asinkroni generator nominalne snage 0,546 MW (366 min-1) na MHE Shin Utsubo.

Ovaj ugovor nastavak je uspješne sinergije između GIM-a i austrijskog izvođača turbina te u sljedeće tri godine predstoji dokazati i opravdati dobiveno povjerenje japanskih konzultanata. Uostalom, ovo je prvi put da su se japanski investitori odlučili za ponuđača generatora iz Europe pa GIM ovdje ne predstavlja samo sebe, već kao pionir otvara tržište i drugim proizvođačima s europskog tržišta.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »