Hrvatska dio Europskog konzorcija za stvaranje lanca vrijednosti baterija, Rimac među primateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Rimac Automobili bit će hrvatski partner u projektu 12 zemalja EU sufinanciranom sa 2,9 milijardi eura/Foto: Facebook Rimac Automobili

Hrvatska je postala dio Europskog konzorcija za stvaranje Europskog lanca vrijednosti baterija, a Rimac Automobili bit će hrvatski partner u projektu 12 zemalja EU sufinanciranom sa 2,9 milijardi eura.

Europska komisija je odobrila tzv. jesenski set prijava u okviru mehanizma Važnog projekta od zajedničkog europskog interesa (VPZEI) za potporu istraživanjima, razvoju i inovacijama u vrijednosnom lancu baterija. Cilj integriranog projekta je razvoj novih tehnologija u području baterija – od rudarenja i obrade sirovine, razvoja novih tehnologija, preko proizvodnje baterijskih ćelija i baterijski paketa, do njihovog recikliranja. U projekt su uključena 42 izravna sudionika iz 12 zemalja članica koje će međusobno surađivati kako bi se ostvario sinergijski efekt koji će donijeti pozitivne učinke za cijelu EU i njene građane.

Projekt su uz Hrvatsku zajednički pripremile Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Poljska, Slovačka, Španjolska i Švedska, a provedba projekta trajat će do 2028. godine. Izravni partner Hrvatske na projektu je tvrtka Rimac Automobili. Državama članicama koje sudjeluju u projektu odobrena je dodjela 2,9 milijardi eura državnih potpora, što će potaknuti dodatnih devet milijardi eura privatnih ulaganja – više nego trostruki iznos u odnosu na državne potpore.

Ditektor tvrtke Mate Rimac tim je povodom istaknuo kako su električni automobili i baterijski sustavi industrija budućnosti koja već danas ima veliki značaj i efekt na ekonomije zemalja koje prednjače u industriji: “U konzorciju se nalaze tvrtke poput BMW-a, Tesla Motorsa i FCA-a te se uglavnom radi o investicijama u zapadnoj Europi i ‘starim’ zemljama članicama. Mi smo ponosni što sudjelujemo u ovako važnom i opsežnom projektu uz velika imenima industrije te što Hrvatsku stavljamo na mapu automobilske i baterijske industrije. U samo 10 godina stvorili smo gotovo 1000 radnih mjesta u Hrvatskoj – za razvoj i proizvodnju električnih automobila i baterijskih sustava. Dakle, upravo ono što Europska komisija danas prepoznaje kao stratešku granu. Još je dug put pred nama i nadamo se da će se ovakav rast nastaviti, a ovaj projekt će zasigurno biti snažna podrška daljnjem rastu i ostvarivanju planova. Osim samog osnaženja, daljnjeg rasta i zapošljavanja u sklopu Rimac Automobila želja nam je u projekt uključiti i hrvatske obrazovne institucije te druge dionike poput mreže domaćih dobavljača. Nadamo se da će to, uz naše izravnu suradnju s kupcima i investitorima kao što su Porsche i Hyundai, uspjeti privući dodatne investicije u ovom sektoru u Hrvatsku”, rekao je Rimac.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je tvrtki Rimac na još jednom velikom postignuću, istaknuvši kako su nastavak ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije prioriteti i Nacionalne razvojne strategije RH: “Vlada je prepoznala važnost ovog projekta i njemu, ali i svim drugim razvojnim projektima i investicijama tvrtke Rimac pružila podršku. I dalje ćemo čvrsto stajati iza svih poduzetnika i investitora koji razvijaju i primjenjuju najnovije tehnologije i Hrvatsku stavljaju na kartu zemalja koje su predvodnice u tome. Realizacijom ovog projekta, Hrvatska će postati puno privlačnija ulagačima u auto industriju što će doprinijeti izgradnji novog snažnog industrijskog sektora, otpornog na krize”, izjavio je ovom prigodom premijer.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak je naglasila da se, osim direktnog utjecaja na automobilsku industriju i mobilnost, procjenjuje i do 1400 novozaposlenih do 2029. godine, povećanje baze znanja putem suradnje s fakultetima, uključujući financiranje doktorskih studenata i izradu novih obrazovnih programa, kao i lakši pristup mladim tehnološkim tvrtkama ekosustavu baterija putem osnivanja inkubatora za startupove.