Europska komisija predlaže podizanje klimatskog cilja za 2030. na najmanje 55%

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen/EP
Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen/EP

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen službeno je pozvala na cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova od najmanje 55 posto do 2030. u svom govoru o stanju u Europskoj uniji. To je značajno povećanje u odnosu na današnji cilj od 40 posto i postavilo bi EU na vjerodostojnu putanju prema klimatskoj neutralnosti.

U svojem obraćanju zastupnicima, von der Leyen se osvrnula na postignuća Komisije u protekloj godini te je predstavila niz novih EU prijedloga. Novi planovi – uz pomoć kojih bi se europsko gospodarstvo trebalo oporaviti od krize izazvane pandemijom – uključuju mjere za europska minimalna primanja i snažniju predanost Europskom zelenom planu.

“Europska komisija će predložiti povećanje ciljeva za smanjenje emisije štetnih plinova do 2030. na najmanje 55 posto u usporedbi s razinama iz 1990. godine”, rekla je von der Leyen. Istaknula je da bi 37 posto od 750 milijardi eura iz plana oporavka EU-a trebalo uložiti na ciljeve iz Europskog zelenog plana, a da se 30 posto od tih 750 milijardi namakne izdavanjem zelenih obveznica.

Procjena učinka Europske komisije pokazala je da je cilj dostižan i koristan za Europu. O ovom prijedlogu sada se moraju usuglasiti nacionalne vlade i Europski parlament u sljedećih mjeseci.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »