Energetska tranzicija otoka: Osnovana energetska zadruga Apsyrtides

Cres / Foto: Pixabay

Dana 30. travnja 2021 godine osnovana je energetska zadruga Apsyrtidies. Predvođeni inicijativom otočne razvojne agencije OTRA i voditelja Uga Toića te uz stručnu podršku Pokreta Otoka osnivanje energetske zadruge temelji se na načelima udruživanja i suradnje svih dionika – predstavnika jedinica lokalne samouprave, poduzetnika, predstavnika obrazovnih institucija i građana, objavio je Pokret otoka. Osnivačku skupštinu zadruge otvorio je Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa te utvrdio da je osnivanju pristupilo 29 osnivača fizičkih i pravnih osoba s otoka Cresa i Lošinja.

Među osnivačima ističu Grad Cres, Grad Mali Lošinj, Komunalno poduzeće Cres/Lošinj, Cresanka d.d., Poljoprivredna zadruga Cres, Osnovna škola Frane Petrića Cres, Racica d.o.o., Dražica d.o.o., Pokret Otoka i 20 fizičkih osoba od kojih većina dolazi s područja Cresko-Lošinjskog arhipelaga. Upravo ovakav sastav osnivača čini energetsku zadrugu Apsyrtides jedinstvenom i prvom takvom zadrugom osnovanoj na hrvatskim otocima s ciljem provedbe strategije prelaska na čistu energiju Cresko-Lošinjskog arhipelaga. Zadruga i njezine aktivnosti služit će kao primjer drugim otocima i zajednicama koje žele krenuti u smjeru tranzicije predvođene energetskim zajednicama, piše Pokret otoka.

Osnivanje zadruge je prirodni nastavak priče započete prije dvije godine kad je Cresko-lošinjski arhipelag odabran od strane Tajništva za čistu energiju otoka EU za pilot program uz podršku Europske komisije. Nova EU pravila građane odnosno potrošače stvaljaju u centar tranzicije tako da im omogućavaju aktivnu ulogu u pokretanju energetske tranzicije te da u potpunosti iskoriste manje centraliziran, digitaliziran i održiv energetski sustav, čemu će i otočani s Cresko-Lošinjskog arhipelaga dati svoj doprinos.

“Ponosni smo što smo u energetsku zadrugu uključili dionike iz javnog i poslovnog sektora, organizaciju civilnog društva te brojne fizičke osobe s cresko-lošinjskog otočja, ali i jednog Korčulanina. Smatramo da je ovo pravi način provođenja tranzicije jer uistinu povezuje cijelu otočnu zajednicu od stanovnika do gradskih vlasti, poduzetnika, udruga i zadruga,” izjavio je novoizabrani Predsjednik skupštine Ugo Toić. 

Prve i najznačajnije projekte koje zadruga planira pokrenuti predstavio je novoizabrani Upravitelj zadruge Franjo Toić, a to su zajednička investicija zadrugara i razvoj solarne elektrane po principu crowdinvestinga uz podršku vlasnika Alberta Jedrejčića koji je inicijator i pokretač projekta čija se vrijednost projekta procjenjuje na 3,5 milijuna kuna, razvoj solarne elektrane na krovu dječjeg vrtića te zajednički razvoj projekata u suradnji s voditeljem energetske tranzicije na Korčuli, Ivanom Zokovićem.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »