Energetska budućnost Hrvatske: Kako se uključiti u energetski razvoj Hrvatske

9. Konferencija ‘Energetska budućnost Hrvatske’/ Foto: Dražen Lapić, Lider

Naša je budućnost u obnovljivim izvorima energije, poručio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić na početku devete Liderove konferencije ‘Energetska budućnost Hrvatske: Kako se uključiti u energetski razvoj Hrvatske’, koja se održala u petak, 10. srpnja, na Zagrebačkom velesajmu. „Hrvatska će u sljedećih deset, 20 i 30 godina težiti proizvodnji obnovljivih izvora energije. Nastojat ćemo povećati proizvodnju energije sunca, vjetra, geotermalnih resursa, bioplina te nešto hidroenergije. Promijenio se i model na kojem će se to raditi, zakonodavni okvir koji omogućuje model tržišne premije koji je pravedniji jer će proizvođači konkurirati jedni drugima, a s druge strane država će im omogućiti sigurnost njihovih projekata“, rekao je Ćorić. Najavio je do kraja godine otvaranje natječaja kojim će se afirmirati model proizvodnje energije iz malih snaga, biomase, bioplina, a početkom sljedeće godine vlada će otvoriti premijske natječaje za proizvodnju energije iz većih snaga, Sunca i vjetra.

Kakva je šansa za energetiku 4.0 upitani su sudionici panela ‘Kakvu tranziciju trebamo za čistu i dostupnu energiju’. Na okruglom stolu sudjelovali su Suada Mustajbegović (FZOEU), Maja Pokrovac (OIEH), Ivica Jakić (Hrvatska udruga za razvoj i primjenu vodikovih gorivnih ćelija), Petar Sprčić (HEP) i Jure Botica (Siemens Energy). Maja Pokrovac, direktorica OIEH-a, osvrnula se na financiranje te napomenula da sredstava ima, ali ih treba znati iskoristiti. „Tu je 750 milijardi eura iz Next Generation fonda za oporavak, ulazimo i u sljedeću financijsku perspektivu 2021.-2027. Sredstva ima i sve je na nama. Ne smijemo razmišljati predugo, već se moramo fokusirati na konkretne projekte, na sve ono što Hrvatskoj treba“, naglasila je Pokrovac. Govorila je i o potrebi energetski neovisnih poduzetničkkih zona, proizvodnji na mjestu potrošnje… „Energija mora postati roba koja je dostupna svakom građaninu“, poručila je Pokrovac.

Ivan Komušanac, analitičar iz udruženja WindEurope, održao je prezentaciju o iskustvima natječaja za premije u Europi ta dao uvod u drugi okrugli stol o premijskom modelu na temelju kojeg se, kako je istaknuto, otvara investicijski potencijal obnovljivih izvora energije. U raspravi su sudjelovali Domagoj Validžić (MZOE), Ozren Fućak (HROTE), Dragutin Domitrović (Calida Aqua), Aljoša Pleić (Acciona energija), Ante Merčep (Aureus solis), Zoran Kordić (ZEZ).

Dragutin Domitrović, vlasnik i direktor konzultantske tvrtke Calida Aqua, požalio se da su investiranja u geotermalne izvore energije usporena, između ostalog i zbog raznih procedura koje se moraju proći prije nego što investicija krene, za što investitori moraju potrošiti između 2,5 i 7 milijuna eura, što ih u startu odvlači od cijele priče. Ipak, ohrabruje da su početkom lipnja otvoreni tenderi za četiri istražna područja i nada se da će se kriteriji ublažiti kako bi i drugi investitori došli u Hrvatsku.

„Prilikom gradnje geotermalne elektrane 85 posto novca ostane domaćim kompanijama koje sudjeluju u investiciji, što je vrlo poticajno za nas“, istaknuo je Domitrović.

Aljoša Pleić, direktor Acciona energije za Hrvatsku, naglasio je da je danas ipak manje prepreka nego prije desetak godina i da je ostvaren značajan napredak.

Ante Merčep, direktor razvoja u tvrtki Aureus solis, rekao je da nam je premijski sustav bio potreban, no upozorio je da je kod nas problem trošak kapitala te pitanje dozvola i priključenosti na mreže. Predložio je da se samim investitorima omogući da sudjeluju u kreiranju regulative jer dobro poznaju stvarne probleme koji se javljaju prilikom investicija.

Pokrovitelj konferencije bilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Siemens Energy generalni sponzor, a zlatni sponzor HEP. Sponzori konferencije su bili GEN-I, Ina, Obnovljivi izvori energije Hrvatska i PPD, a partner Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Konferenciju možete pogledati na Liderovom YouTube kanalu:

Izvještaje s konferencije možete pročitati na sljedećim poveznicama:

https://lider.media/konferencije/konferencijeske-vijesti/ministar-coric-o-energetskoj-buducnosti-hrvatske-pripremamo-dva-velika-natjecaja-132337

https://lider.media/konferencije/konferencijeske-vijesti/pokrovac-o-energetskoj-tranziciji-rh-sredstava-ima-samo-ih-trebamo-znati-koristiti-132340

https://lider.media/konferencije/konferencijeske-vijesti/domitrovic-investicije-u-geotermalne-izvore-energije-usporene-zbog-raznih-procedura-132346

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »