Cres: Građani će kroz crowdfunding kampanju moći uložiti u gradnju nove solarne elektrane

Foto: Pixabay

Grad Cres proteklih se nekoliko godina etablirao kao predvodnik energetske tranzicije pa su, zajedno sa Lošinjem, uz još pet europskih otočnih zajednica, odabran za provođenje velikog pilot projekta energetske tranzicije, piše Gradonačelnik.hr.

Kako bi se to i ostvarilo, na Cresu se gradi najveća solarna elektrana u zemlji, elektrana Orlec Istok snage 6,5 MW. Osim nje, u planu je izgradnja još dvije elektrane, a zamjenik gradonačelnika Marin Gregorović na konferenciji o dobroj energiji koja je nedavno održana u Zagrebu najavio je i novi iskorak – projekt od kojega bi izravni benefit imali i sami građani koji će kao investitori moći sudjelovati u projektu.

Kako je najavio, uskoro je osnivačka skupština Energetske zadruge koju pokreću gradovi Cres i Mali Lošinj te nekoliko aktera iz civilnog sektora predvođenih Pokretom otoka. “Gradit ćemo na vrhu otoka solarnu elektranu, nositelj projekta je Energetska zadruga i sad je u fazi idejnog projekta nakon čega idemo na lokacijsku dozvolu. To je mali projekt od tri milijuna kuna što bismo isfinancirali crowdfundingom, a ljudima bismo omogućili da zarade: već imamo i zainteresirane za otkup te vrste energije” najavio je Gregorović predstavljajući primjer Cresa kao jednu od dobrih priča iz Hrvatske, onih koje promoviraju i provode društvenu i solidarnu ekonomiju te kroz multisektorsku suradnju potiču participativni pristup u kreiranju javnih politika za poboljšanje kvalitete života i upravljanje održivim ekonomskim i društvenim razvojem u lokalnoj zajednici.

Osim toga, Gregorović je istaknuo i kako im je cilj kroz pet do deset godina trajekte ne dizel zamijeniti onima na električni pogon ili na vodik te izgraditi solarnu elektranu na vrtiću, također u suradnji s Energetskom zadrugom kao nositeljem projekta. “Izazov su nam cijene nekretnina jer turizam utječe na dostupnost stambenog prostora i cijenu najmova stanova pa smo izgradili registar nekretnina, svih u društvenom vlasništvu na Cresu. Imamo neuređene zemljišne knjige, što je posao Državne geodetske uprave i Ministarstva pravosuđa koji ga rješavaju sporim tempom pa nam to onemogućava  procese koji bi mogli modernizirati Cres“, naglasio je dogradonačelnik čiji je plan obnoviti derutne zgrade u centru grada i urediti stanove za mlade obitelji, nakon što se Grad Cres, kad se srede zemljišne knjige, upiše kao vlasnik. Suvlasničke dijelove koje bi prodali uložili bi u obnovu tih stanova i omogućili najam po priuštivim cijenama

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »