B. Grimm Power – novi član Obnovljivih izvora energije Hrvatske

Christian Raymond Stuerzinger, glavni direktor u BGP-u zadužen za razvoj solarnih i projekata energije vjetra u Europi

B. Grimm Power (BGP), jedan od najvećih privatnih proizvođača električne energije na Tajlandu, novi je član Obnovljivih izvora energije Hrvatske (OIEH). Kompanija sa sjedištem u Bangkoku širi se na europski sektor obnovljive energije, a zbog svojih ‘zelenih potencijala’ Hrvatska im je jedno od prvih tržišta koje su odabrali.

Tajlandska tvrtka osnovana je 1993. godine kao neovisna podružnica industrijskog konglomerata B.Grimm čija povijest datira iz davne 1878. godine. U svojim počecima BGP je gradio i upravljao, uz Swiss Consultancy, visokoefikasnim kogeneracijskim postrojenjima na prirodni plin te postepeno širio aktivnosti u jugoistočne azijske zemlje, ali i na nove industrije. Danas su konkurentni opskrbljivač obnovljivom energijom, razvijaju 16 MW projekata energije vjetra, izgradili su, posjeduju i upravljaju solarnim farmama snage 861 MW. Štoviše, BGP-ova solarna farma od 420 MW u Vijetnamu najveća je solarna elektrana u jugoistočnoj Aziji.

BGP-ova solarna farma od 420 MW u Vijetnamu

BGP razvija i upravlja konvencionalnim i elektranama na obnovljive izvore na Tajlandu, u Laosu, Kambodži, Vijetnamu, Južnoj Koreji i na Filipinima.

Potencijale obnovljivih izvora energije prepoznali su i u Europi, prvenstveno u Hrvatskoj koju su definirali kao novu zemlju u koju žele ulagati. Švicarac Christian Raymond Stuerzinger, glavni direktor zadužen za BGP-ov razvoj solarnih i projekata energije vjetra u Europi, kaže da kompanija zbog svojih njemačkih dioničara i švicarske veze, sada svoje aktivnost u sektoru obnovljive energije širi u Europu te pojašnjava zašto su fokus stavili prvo na Hrvatsku:

„Dolazak u Hrvatsku bio je motiviran izuzetnim potencijalom OIE koji se ovdje mogu naći, prijenosnom mrežom koja je međunarodno povezana pa se električna energija može prodavati i preko domaćih i preko međunarodnih trgovaca, a – zadnje, ali ne i najmanje važno – postojanjem Obnovljivih izvora energije Hrvatske, vodećeg udruženja koje okuplja ključne dionike na hrvatskom OIE tržištu, zbog čega je i B. Grimm Poweru kao jedan od prvih koraka ulaska na hrvatsku energetsku scenu bilo članstvo u OIEH-a. Naš je cilj spojiti švicarsku ekspertizu, tajlandsko iskustvo i hrvatske potencijale kako bi se stvarala kreativna rješenja na način koji će biti ‘win-win’ za sve uključene dionike“, istaknuo je Stuerzinger.

Naš je cilj spojiti švicarsku ekspertizu, tajlandsko iskustvo i hrvatske potencijale, kaže Stuerzinger

Dobrodošlicu novom članu izrazila je i direktorica OIEH-a Maja Pokrovac: „Svakom investitoru koji dolazi na novo tržište, gospodarsko udruženje poput našeg može olakšati snalaženje na novom i još nepoznatom terenu, stoga smo jako ponosni što nas se prepoznaje kao važnog dionika na energetskoj sceni i što se naš rad na ovaj način valorizira i van granica EU. OIEH sa svakim novim članom, prije svega, jača iskustveno i to je nama jedan od većih benefita. Drago nam je što je hrvatski potencijal našem novom članu u fokusu i vjerujem da B.Grimm Power i njegov tajlandski ‘know-how’ može pronaći najbolje investicijske opcije kojih Hrvatska u OIE sektoru nemjerljivo ima te tako doprinijeti i intenzivnijem razvoju cijelog sektora. Kao i svakom članu, OIEH će u tome svakako biti podrška“, poručila je Pokrovac.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »