ASTRASUN – novi član Obnovljivih izvora energije Hrvatske

Dr. Attila Keresztes, ASTRASUN

Mađarska ASTRASUN grupacija osnovana je 1998. godine. U početku se bavila veleprodajom nakon čega se postupno okrenula tehničkom razvoju, projektiranju i proizvodnji. Vidjevši perspektivu na hrvatskom tržištu 2020. godine matična tvrtka ovdje osniva tvrtku ASTRASUN d.o.o. 

ASTRASUN brend pokriva aktivnosti usmjerene na obnovljivu energiju, uglavnom razvoj projekata solarnih elektrana (EPC, O&M, financije i investicije) te u manjoj mjeri distribuciju i instalaciju solarnih sustava za kućanstva.

Surađuje s brojnim domaćim i međunarodnim partnerima, ima 40 solarnih elektrana u funkciji te jednu od 11,7 MW u izgradnji u Mađarskoj. Osim vlastitog portfelja, ASTRASUN ima reference u projektiranju, razvoju i izgradnji stotina megawata, a u prvoj polovici 2022. godine tvrtka planira ići na Budimpeštansku burzu što će donijeti daljnji razvoj u područjima korporativnog upravljanja, društvene odgovornosti i financija.   

Razvoj projekta i ulaganja

Glavni stup aktivnosti ASTRASUN-a je EPC – pokrivanje cjelokupnog procesa projektiranja, licenciranja, izgradnje i rada solarne elektrane pri čemu je važna činjenica da tvrtka raspolaže i značajnom zalihom solarne opreme.

ASTRASUN je prisutan i kao investitor na tržištu obnovljivih izvora energije kao svojevrsni zeleni investicijski fond. U tom svojstvu želi surađivati ​​s lokalnim projektantima solarnih elektrana i vjetroelektrana u Hrvatskoj.

Dodatna djelatnost ASTRASUN-a je održavanje agrosolarnog poljoprivrednog gospodarstva s pašnjakom za ovce. Takvu praksu ima i u vlastitim solarnim elektranama, kao i u onima svojih partnera.

Fleksibilnost i inovativnost

Jedinstvenost ASTRASUN-a leži u fleksibilnosti i inovacijama kojima kontinuirano prati i podržava svoje aktivnosti. Jedan od primjera je hibridni sustav kojeg je 2018. godine tvrtka razvila za proizvodnu zadrugu u Jászárokszállásu kako bi jedinstvenim rješenjem pokrili vlastitu potrošnju energije. Sustav od 210 kWp je složena jedinica s baterijom za pohranu energije, napajanjem sa sustavom na mrežu i čini kompleksnu cjelinu s akumulacijom topline od 100 m3. Sve to osigurava potrebe za grijanjem i električnom energijom farme koja ima 2000 svinja. 

Drugi primjer je solarna elektrana u Csurgóu koja je rezultat višegodišnjeg razvoja brownfielda, a sa svojih 1,6 MW u punom je radu od 2020. godine. Ovaj je projekt odličan primjer u više aspekata. Solarna elektrana je izgrađena na mjestu bivšeg odlagališta otpada koje je prekriveno slojem tla debljine od samo 1 metar. S obzirom da tako nestabilno tlo nije bilo pogodno za zabijanje stupova konvencionalnim metodama, fiksiranje konstrukcije koja drži solarne module trebalo je riješiti na jedinstven način. Metoda fiksiranja posebno razvijena za ovaj teren, ne samo da je riješila stabilnost, već je spriječila i naknadnu eroziju tla. U solarnoj elektrani u Csurgóu je ASTRASUN prvi put upotrijebio ispašu ovaca kao rješenje za održavanje rasta biljaka. Pokazalo se da je prisutnost ovaca povećala plodnost tla što je dobrobit za okoliš.

ASTRASUN program Solarsheep®

U duhu stalnih inovacija ASTRASUN umjesto čeličnih potpornih konstrukcija razvija ekološki prihvatljiva rješenja u obliku sustava drvenih konstrukcija za industrijske solarne elektrane. “Drvo je obnovljiv izvor sirovina, može biti i lokalnog porijekla, a to omogućuje razvoj modela kružnog gospodarstva. Njegova nabavna cijena je manje nestabilna od cijene čelika, a također hvata CO2 u atmosferi pa je njegov ugljični otisak nizak.”, pojašnjava dr. Attila Keresztes, direktor ASTRASUN Solar te dodaje još jedan primjer ekološkog pritupa: “Pri gradnji vlastitih solarnih elektrana koristimo što je moguće manje betona, ostavljajući dovoljno prostora između redova solarnih panela za formiranje najmanje tri vrste biljaka koje vole svjetlo. Košnju obavlja stado ovaca umjesto benzinskih kosilica koje zagađuju zrak, a prirodna gnojidba tla obogaćuje živi svijet.”

ASTRASUN je jedan od pionira uvođenja agrarnih solarnih sustava u Mađarskoj, njihovu primjenu u poljoprivredi usklađuje s proizvodnjom energije. Svoj program Solarsheep® pokrenuo je na temelju vlastitog pozitivog iskustva, a usluga održavanja prostora solarnih elektrana ispašom ovaca dostupna je kao jedinstvena poslovna inicijativa. Tvrtka je tu uslugu već stavila na raspolaganje svojim partnerima, a ogledna farma tog projekta je solarni park koji se prostire na 32 hektara u Bicskeu.

solarna elektrana u Bicskeu

Regija na putu prema obnovljivoj energiji

ASTRASUN grupacija se priprema za implementaciju projekata u svakoj od zemalja regije od 2022. godine nadalje za što će joj biti potrebni hrvatski suradnici: programeri, posrednici, inženjerski uredi, izvođači, distributeri s projektima za prodaju. Razmišlja i o otvaranju veleprodajne jedinice u Hrvatskoj kroz koju bi mogli prodavati kompaktne transformatorske stanice, solarne panele, invertere i potporne konstrukcije s betonskim kućištima. Za to će biti potrebna procjena potražnje i suradnja s domaćim proizvođačima i distributerima. U Hrvatsku se planira i preseljenje svestranog strojnog parka – bagera, utovarivača, specijalne mehanizacije. To bi omogućilo izvođenje većih radova u konzorciju s lokalnim poduzećima.  

Vjerujte u budućnost!

Dr. Attila Keresztes ističe kako je moto ASTRASUN-a: Vjerujte u budućnost! U tom duhu govori i o odluci koja ih je navela da dođu u Hrvatsku, kao i da postanu član OIEH:

Na temelju svog tržišnog iskustva vidimo da u Hrvatskoj postoje uvjeti za uspješan zaokret prema zelenoj energiji. Osim turizmu, veliki broj sunčanih sati ovdje pogoduje i ulaganju u solarnu energiju. Svoju prisutnost ovdje vidimo i kroz prijenos znanja – želimo podijeliti svoje iskustvo i dobru praksu na brzorastućem energetskom tržištu Hrvatske. Privlači nas i želja za učenjem od vas, uzbuđeni smo otkriti nove stvari. Želimo uspostaviti dugoročnu suradnju s lokalnim projektantima i ostalim dionicima obnovljivih izvora energije, naći hrvatske partnere za razvoj projekta solarne elektrane od 300 MWp. Središte naše aktivnosti u regiji bit će Direkcija Osijek, koja će nuditi posao domaćim stručnjacima koji rade ili žele raditi u sektoru obnovljivih izvora energije. Profesionalnost, povezanost i dobru B2B komunikaciju smatramo preduvjetima za uspješno poslovanje, a to prepoznajemo u djelovanjju OIEH. Vidi se da ste ozbiljna organizacija s talentiranim i inovativnim članstvom. Čast nam je biti u tako dobrom društvu! “

Uz dobrodošlicu novom članu, direktorica OIEH-a Maja Pokrovac istaknula je: „Svakom investitoru koji dolazi na novo tržište, gospodarsko udruženje poput našeg može olakšati snalaženje na novom i još nepoznatom terenu, stoga smo ponosni što nas se prepoznaje kao važnog dionika na energetskoj sceni i što se naš rad na ovaj način valorizira. OIEH sa svakim novim članom, prije svega, jača sinergiju znanja i iskustva i to nam je jedan od većih benefita. Drago nam je što je hrvatski potencijal našem novom članu u fokusu i vjerujem da inovacijama koje donosi ASTRASUN može pronaći najbolje investicijske opcije kojih Hrvatska u OIE sektoru ima. Tako će doprinijeti i snažnijem razvoju cijelog sektora, a kao i svakom članu, OIEH će u tome biti podrška“.

www.astrasun.solar  

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »