14.9 C
Zagreb
Četvrtak, 19 rujna, 2024

Agrosolari stižu u Dalmaciju

Nakon Zagreba i Osijeka vrijeme je da model agrosolara predstavimo u Splitu.

Hrvatska će se, kako na kontinentu tako i na moru, suočiti s rastućim temperaturama i sve češćim vremenskim ekstremima u nadolazećim godinama kao posljedicom klimatskih promjena. Te promjene naglašavaju potrebu za hitnim smanjenjem emisija stakleničkih plinova korištenjem obnovljivih izvora energije. Usporedno s tim, prilagodba novim klimatskim uvjetima postaje nužnost. Ona zahtijeva primjenu inovativnih rješenja i napredne tehnologije te dvostruko korištenje zemljišta kako bi se važan resurs koji imamo, a to je prostor, koristio na najučinkovitiji način.

Jedan od najboljih primjera sinergije dviju gospodarskih grana na istom prostoru su agrosolari, koji maksimiziraju korištenje zemljišta, omogućujući istovremeni uzgoj kultura i proizvodnju solarne energije. Ovaj koncept povećava ukupnu produktivnost i nudi dugoročna rješenja za održivu poljoprivredu.

Obnovljivi izvori energije Hrvatske zajedno s Agronomskim fakultetom iz Zagreba, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka te Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, uz financijsku potporu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), izradili su Studiju o potencijalu uporabe solarne energije u poljoprivrednom sektoru i sektoru slatkovodne akvakulture u Hrvatskoj.

Studija je, među ostalim, pokazala kako su trajni nasadi, posebno vinogradarstvo, maslinarstvo i voćarstvo najprikladniji za primjenu agrosunčanih elektrana. Najveća prednost agrosolara je ta što se radi o agrotehničkoj mjeri koja ima za cilj zaštititi nasade od vremenskih nepogoda poput tuče ili jakog vjetra, a ujedno donosi poljoprivredniku siguran prihod.

Zbog velikog interesa poljoprivrednika za agrosolare, nakon Zagreba i Osijeka, studiju ćemo, zajedno s primjerima dobre prakse u Europi, predstaviti vinogradarima, maslinarima i voćarima u Dalmaciji.

Obnovljivi izvori energije Hrvatske u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša pozivaju Vas na 2. konferenciju “MOGUĆNOSTI PRIMJENE AGROSOLARA U VINOGRADARSTVU I VOĆARSTVU U HRVATSKOJ“ koja će se održati 8. studenog 2024. u hotelu Radisson Blu Resort & Spa u Splitu, s početkom u 11:00 sati.

Na konferenciji ćemo se baviti temama od ključnog značaja za budućnost održive poljoprivrede u Hrvatskoj. U fokusu će biti primjena agrosolara kao inovativnog rješenja za vinogradare, voćare i maslinare, s naglaskom na zaštitu nasada i unapređenje poslovanja kroz korištenje solarne energije.

Glavne teme konferencije uključuju:

  • Razvoj agrosolara u Europi – primjeri dobre prakse
  • Predstavljanje Studije o potencijalu uporabe solarne energije u poljoprivredi i sektoru slatkovodne akvakulture u Hrvatskoj
  • Agrotehničke pretpostavke uspješne implementacije agrosunčanih elektrana
  • Panel rasprava o pravnim, prostorno-planskim i poljoprivrednim aspektima agrosunčanih elektrana u Hrvatskoj

Završetak konferencije planiran je za 14:30, nakon čega će uslijediti networking ručak, koji pruža izvrsnu priliku za razmjenu iskustava i uspostavljanje novih poslovnih suradnja među sudionicima.

Sudjelovanje na konferenciji, uključujući i networking ručak, je besplatno, ali zbog ograničenog broja mjesta molimo vas da svoje sudjelovanje potvrdite prijavom na e-mail konferencija@oie.hr najkasnije do 5. studenog 2024.

Radujemo se vašem dolasku i zajedničkom doprinosu održivoj budućnosti hrvatskog vinogradarstva i voćarstva.

Iz kategorije

Dani OIE opravdali povjerenje sudionika

Konferencija Dani obnovljivih izvora energije (Dani OIE) održana je...

Može li Hrvatski sabor odblokirati razvoj OIE u Hrvatskoj?

Hrvatska je čini se jedina zemlja u Europskoj uniji...

Siemens Hrvatska novi je član OIEH-a

Tvrtka Siemens Hrvatska potpisala je 12. lipnja na Danima...

Dani OIE: obnovljiva energija omogućit će konkurentnost i standard

Za budućnost financiranja projekata obnovljivih izvora energije ključni su...

Registrirajte se na naš Newsletter

Korištenjem ovog obrasca pristajete na Google reCAPTCHA, potvrđujete da ste upoznati s OIEH Politikom privatnosti te dajete suglasnost na prikupljanje i obradu osobnih podataka.

Podržavaju nas