Uskoro novi geotermalni projekti: pristigle ponude za sva četiri istražna prostora

Prva geotermlna elektrana Velika 1 nalazi se u Cigleni kraj Bjelovara i trenutačno je jedina GTE u Hrvatskoj/Foto: Maks Petković

U utorak, 01. rujna  2020. godine, u Agenciji za ugljikovodike (AZU) zatvoreno je nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživanje geotermalnih voda za četiri istražna prostora na području Slavonije, Podravine i Međimurja, objavili su u AZU-u.

Riječ je istražnim prostorima Ernestinovo, Lunjkovec-Kutnjak, Legrad-1 te Merhatovec, a Povjerenstvo za provođenje nadmetanja utvrdilo je kako je na natječaj pristiglo devet ponuda od sedam različitih ponuditelja i to za sve ponuđene istražne prostore.

Sljedeći korak je evaluacija pristiglih ponuda, ali već je sad jasno kako je natječaj, unatoč izazovnim vremenima, u potpunosti uspio jer su pristigle ponude za sve raspisane lokacije, a prijavitelji su renomirane domaće i strane kompanije s iskustvom u razvoju geotermalnih projekata.

AZU će detalje o potencijalnim investitorima i predloženim projektima predstaviti nakon što Povjerenstvo evaluira pristigle ponude.

Upravo ovi projekti u Hrvatskoj imaju potencijal biti perjanica energetske tranzicije s obzirom da će se istraživanja odvijati na prostorima za koje je geotermalni potencijal utvrđen na bušotinama inicijalno izrađenima za potrebe istraživanja i eksploatacije nafte i plina, ističu u AZU-u.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »