Četiri milijuna eura za dokumentaciju za geotermalnu energiju i energiju iz mora

Foto: Kuba Regulski, Unsplash

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u ulozi Upravitelja provodi Program ‘Energija i klimatske promjene’ energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj, a financira se sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. u iznosu od 20 milijuna eura. Program se provodi uz stručnu podršku Energetskog instituta Hrvoje Požar kao Programskog partnera te kroz suradnju s Norveškom upravom za vodne resurse i energiju u ulozi donatorskog partnera na Programu, izvijestilo je Ministarstvo.

Sredstva Programa raspoloživa u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. – 2021. iznose 17 milijuna eura, uz nacionalni doprinos Republike Hrvatske od tri milijuna eura, te će se dodijeliti korisnicima do kraja programskog razdoblja putem četiri otvorena Poziva za dostavu projektnih prijedloga te dva otvorena Poziva za dostavu projektnih prijedloga male vrijednosti.

U zadnjem kvartalu 2021. godine u sklopu Programa objavljena su četiri Poziva na dostavu projektnih prijedloga: ‘Proizvodnja energije iz mora’, ‘Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije’, ‘Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije’, ‘Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije’.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije donijelo je Odluke o financiranju jednog projekta vrijednosti 821.431,09 eura u sklopu Poziva ‘Proizvodnja energije iz mora’, te deset projekata u sklopu Poziva ‘Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije’ vrijednosti 3.166.577,20 eura.

Krug prihvatljivih prijavitelja bio je iznimno širok, a uključivao je sve pravne javne ili privatne subjekte, komercijalne ili nekomercijalne organizacija i nevladine organizacije osnovane kao pravne osobe u Republici Hrvatskoj, pa su Pozivi privukli veliku pozornost javnosti. Potencijalni prijavitelji prva četiri Poziva imali su mogućnost prijaviti projekte vrijednosti od 200.000 do 1.300.000 eura.

Listu odobrenih projektnih prijedloga možete vidjeti na stranicama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.