Unatoč Trumpu ulaganja u obnovljivce postavila novi rekord

Predsjednik SAD-a Donald Trump/Wikimedia

Američki sektor obnovljivih izvora energije prošle je godine zabilježio porast potrošnje od 28 posto u 2019. godini i 55,5 milijardi dolara ulaganja, pretekavši tako Europu. Sada je na drugom mjesto, odmah za Kine. Sektor je rastao unatoč Trumpovoj administraciji  i stavu o klimatskim promjenama.

Primjetno je, uzgred, da su u trećoj godini Trumpovog predsjedanja, u kojoj nije bilo naročite podrške obnovljivim izvorima energije, američke investicije u čistu energiju postavile novi rekord. Brazil je imao sličan fenomen u 2019. Investicije u zelenu energiju narasle su 74 posto tijekom prošle godine, unatoč klimatskom skeptiku, predsjedniku Jairu Bolsonari.

Globalno ulaganje u zelenu energiju doseglo je 282,2 milijarde dolara u 2019. godini, što je oko jedan posto više u odnosu na godinu prije, ali je palo ispod razine iz 2017. Kina je zadržala svoje prvo mjesto unatoč tome što je zabilježila pad ulaganja od osam posto. Europa je potonula na treće mjesto (sedam posto).

Broj globalnih ulaganja ključan je pokazatelj napretka u nastojanju suzbijanja klimatskih promjena. Iako je taj pokazatelj ostvario blagi porast u 2019. godini, i dalje je znatno ispod razine potrebne za pridržavanje ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma. Da bi se postigli ciljevi globalno ulaganje u obnovljive izvore energije trebalo bi dosegnuti 580 milijardi dolara od 2017. do 2020., pokazalo je istraživanje BloombergNEF-a za 2017. godinu. Brojka za 2019. godinu otprilike je upola manja.

Iako je Trumpova administracija odlučila ne pridružiti Pariškom sporazumu, brojne državne vlade poduprle su planove za postizanje cilja od dva Celzijeva stupnja.

Izvor: Market Insider