Učenici škole Ruđer Bošković uživali u zasluženoj nagradi

Učenici Ruđera Boškovića
Učenici Ruđera Boškovića

Pobjednici nagradnog natječaja „Pokrenimo obnovljivu Hrvatsku“, učenici škole Ruđer Bošković iz Vinkovac prošli su tjedan uživali u Zagrebu. Posjetili su Tehnički muzej, Državni hidrometeorološki zavod, Državni zavod za statistiku te izložbu „Nikola Tesla – Mind from the Future“.

Učenici izradili su meteorološki stanicu od otpada

Podsjetimo, na razini srednjih škola nagradu je osvojila Tehnička škola Ruđer Bošković iz Vinkovaca. Učenici su izradili meteorološku stanicu od starih žaluzina i otpadnih drvenih ploča. Stanica mjeri temperaturu zraka, tlak, vlažnost zraka i količinu padalina s relativnom pogreškom 0,01 posto. Postolje za solarne panele koji pune bateriju je izrađeno na 3D printeru. Ukupni trošak cijelog projekta iznosio je 300 kuna.

Nagrada Pokrenimo obnovljivu HR

Ova škola je inače uvrštena među 30 škola u Hrvatskoj u okviru projekta “Napredne Internet of Things tehnologije u hrvatskim školama“. Taj projekt u suradnji s HT-om provodi Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM). Neki od projekata koje su učenici do sada realizirali su hidraulička ruka od kartona i robotska ruka. Osim toga imali su i zanimljive projekte koji objašnjavaju kako kuhano jaje uvući u bocu i kako odrediti brzine svjetlosti s pomoću čokolade.  Škola je također prijavila i nekoliko timova na statističku olimpijadu.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »