U Križevcima osnovana prva energetska zadruga građana

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Sunčana elektrana na krovu Gradske knjižnice ‘Franjo Marković’ u Križevcima/ZEZ

Križevački KLIK nova je lokalna energetska zadruga i prva energetska zadruga građana u Križevcima. KLIK je više od zadruge, to je i Križevački Laboratorij Inovacija za Klimu te glavni pokretač i pomagač promjena u gradu koje vode prema viziji našeg grada kao najboljeg mjesta za život, priopćili su iz Zelene energetske zadruge (ZEZ).

„Energetska zadruga osnovana u Križevcima je mjesto za sva energetska pitanja građana kao i stručnu pomoć u prijavi građana na natječaje Fonda, podrška Gradu u pisanju i prijavi projekata, mapiranju i projektiranju sunčanih elektrana te za sva pitanja vezana uz energiju, klimu, kvalitetu života, transparentnost i uključenost građana“, ističe predsjednica Skupštine Ivana Dubravec.

Energetska zadruga KLIK osnovana je kako bi pridonijela razvoju energetski neovisnog grada i u tranziciji prema klimatski neutralnom gradu. Podršku će joj u tome pružiti Zelena energetska zadruga kroz projekt Compile iz programa Obzor2020 kojim će se Križevački sunčani krovovi povezati u mikro mrežu baziranu na blockchain tehnologiji, što je samo jedan od primjera rada kojim će se baviti zadruga.

Lokalna energetska zadruga važna je kako bi i Križevci mogli biti aktivan sudionik u promjenama na tržištu energije. Energetsko tržište Europe prolazi kroz temeljnu tranziciju s centraliziranog načina rada na kojem dominiraju velike tvrtke temeljene na fosilnim gorivima i nuklearnoj energiji, prema decentraliziranom tržištu koje se temelji u potpunosti na obnovljivim izvorima energije, s milijunima aktivnih energetskih građana, tzv. ‘prosumera’. Osnaživanje građana za proizvodnju i potrošnju vlastite energije znači demokratizaciju energetskog sustava.

Takva energetska tranzicija zahtijeva ulaganja od strane građana, bilo kao potrošača, poreznih obveznika ili kao štediša. Stoga bi građani trebali biti u samom središtu ove energetske tranzicije. Oni bi trebali imati kontrolu nad proizvodnjom, distribucijom i opskrbom energijom. Također, građani trebaju priliku da svoju ušteđevinu ulažu u lokalne energetske objekte koji i donose prihod i proizvode čistu energiju, umjesto da čuvaju novac u banci.

Upravo zato je Zelena energetska zadruga pokrenula inicijativu s građanima koji su uložili u Križevačke sunčane krovove. S građanima koji žele biti primjer drugima i pokretač promjena u svojoj zajednici kroz djelovanje nove lokalne energetske zadruge KLIK.

„Osnivamo križevačku zadrugu da dalje radimo na tome lokalno i osnažimo lokalne građane da sami razvijaju i provode projekte“, istaknuo je Boris Pavlin, voditelj projekata u ZEZ-u.