Šest najtraženijih informacija o malim sunčanim elektranama

Ilustration/Pixabay

Tijekom turneje Dobra energija kojom su u Zelenoj energetskoj zadruzi (ZEZ) prošlih tjedana promovirali korištenje obnovljivih izvora energije, odgovarali su na brojna pitanja građana o ugradnji malih sunčanih elektrana. Gdje se solarni paneli mogu nabaviti? Što sa strujom koju ne potrošim? Mora li sustav biti prikopčan na mrežu? Ovo iskustvo dalo im je vrijedan uvid u podršku koja je građanima potrebna da bi se odvažili na ovo rješenje. Njen neizostavan dio je pristup osnovnim informacijama o realizaciji projekta male sunčane elektrane. Za sve koji nas nisu imali priliku uhvatiti u jednom od deset gradova turneje, ZEZ je pripremio odgovore na pitanja s kojima su se najčešće susretali, a koje donosimo u nastavku.

Koliko košta jedna mala sunčana elektrana?

Savim razumljivo, ovo pitanje čuli smo najviše puta. Univerzalan odgovor na njega ne postoji. Troškovi postavljanja ovise o više faktora kao što su veličina elektrane, stanje krova, lokacija razvodnog ormara (potrebni su dodatni građevinski radovi) te postoji li gromobranska zaštita na objektu. Za okvirnu računicu, uzmite u obzir da za 75 posto potreba za električnom energijom godišnje prosječnom četveročlanom kućanstvu u unutrašnjosti Hrvatske treba sunčana elektrana snage od 4 do 6 kW, a onom u Dalmaciji i na otocima snage 3 do 5 kW, te da trošak elektrane po kW iznosi do 10.000 HRK (što uključuje projektiranje, opremu, transport, puštanje u pogon i ispitivanje).

Koliko brzo su vidljive uštede?

Da, uštede ćete vidjeti već na prvom računu za električnu energiju! Raspon uštede bit će 50-75 posto, što ovisi o godišnjem dobu. Proizvedeni kWh troše se direktno za potrebe kućanstva, a eventualni višak predaje se u mrežu i koristi kada za time postoji potreba (u istom mjesecu). Ako imate višak na kraju mjeseca (ovo je slučaj u ljeto, kada se više energije isporučuje u mrežu nego preuzima), opskrbljivač ga preuzima u vrijednosti od minimalno 80 posto otkupa cijene električne energije. Ovo predstavlja “bonus” koji se koristi u sljedećem mjesecu za smanjenje računa te kada je smanjena proizvodnja sunčane elektrane (zimski mjeseci, korištenje trošila noću). Uvjet je da unutar kalendarske godine količina električne energije koju je elektrana isporučila u mrežu bude manja ili jednaka preuzetoj električnoj energiji i zbog toga sustav treba pažljivo dimenzionirati.

Koje uvjete moja kuća mora zadovoljiti za postavljanje elektrane?

Kod postavljanja elektrane uzima se u obzir orijentacija i nagib krova, potrošnja u kWh unatrag godinu dana te želje i mogućnosti korisnika. Da biste dokazali da zadovoljavate uvjete za postavljanje elektrane, potrebno je imati potvrdu o legalizaciji kuće (ili da je postupku izvođenja), osobnu iskaznicu kako bi se povrdio vlasnik/ca građevine te zemljišno-knjižni izvadak za potvrdu čestica. Po prikupljanju potrebne dokumentacije i izradi glavnog projektnog rješenja elektrane, slijedi provjera mogućnosti priključenja s vlastitom proizvodnjom s HEP Operatorom distribucijskog sustava, a po dobivanju rješenja slijedi proces priključenja na mrežu, odnosno ugradnje elektrane.

Koji je vijek trajanja sunčane elektrane?

Vlastita sunčana elektrana osigurat će vam električnu energiju i uštede na računima kroz minimalno 25 godina, koliko je procijenjeni životni vijek sunčane elektrane. Učinkovitost fotonaponskih modula pada za 0,8 posto godišnje. To znači da su nakon 10 godina korištenja moduli na otprilike 90 posto učinkovitosti, a nakon 25 godina na otprilike 80 posto učinkovitosti. Jedina komponenta sunčane elektrane koju ćete morati zamijeniti nakon 10 do 15 godina korištenja je izmjenjivač.

Koliko dugo traje proces realizacije?

Od ideje do male sunčane elektrane na krovu potrebno je oko dva mjeseca. Taj proces uključuje iskazivanje interesa, komunikaciju i koordinaciju, prikupljanje dokumentacije, izradu optimalnog tehničkog rješenja prema specifičnostima korisnika (tehnički uvjeti, načini financiranja, trošila u kućanstvu, povećavanje i/ili smanjenje potrošnje, itd.), sklapanje ugovora i instalaciju.

Kako do financijske podrške za ugradnju?

Financijsku podršku možete dobiti kroz fondove za sufinanciranje osigurane na razini države ili jedinica lokalne samouprave (grada, općine, županije). Grupnom nabavom sa sugrađanima možete ostvariti i popuste kod proizvođača i instalatera opreme. U oba slučaja pomoć možete dobiti od ZEZ-a, oni su na raspolaganju za sve informacije o ugradnji sunčane elektrane, pružaju pomoć u kreiranju prijava za sufinanciranje, za grupne nabave pregovaraju s partnerskim proizvođačima i instalaterima te pružaju podršku u cjelokupnom procesu od prikupljanja dokumentacije do realizacije sunčane elektrane.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »