Rio Grande do Norte – Kako je država mala poput Hrvatske postala veliki izvoznik vjetra

Prof. dr. sc. Neven Duić

Autor: Prof. dr. sc. Neven Duić, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Zagrebu

Brazilska država Rio Grande do Norte u desetak godina tranzicije povećala je udio vjetra u potrošnji električne energije s tri posto u 2008. godini (18 posto u 2013.) na čak 260 posto u 2019. godini te od uvoznika postala veliki izvoznik električne energije. Ta mala brazilska država ima oko 3,5 milijuna stanovnika i 56.000 četvornih kilometara. Dakle, slične je veličine kao Hrvatska. Ekonomija je uglavnom zasnovana na energetici i turizmu, no za razliku od Hrvatske, Rio Grande do Norte je zahvaljujući mudroj politici u posljednjem desetljeću postao izvoznik energije.

Odvjetnik-energetičar postavio temelje tranzicije

Sve je počelo za vrijeme Vlade guvernerke Wilme da Faria, kada je državni tajnik za energetiku od 2008. do 2010. godine bio Jean-Paul Prates, odvjetnik-energetičar koji postavio novu energetsku strategiju temeljenu na energetskoj tranziciji prema vjetru i obnovljivim izvorima energije. Zanimljivo je da je energetska strategija preživjela promjenu vlasti 2010. godine te od 2011. počinje prvo sramežljivo, a od 2013. rapidno val investicija u vjetroelektrane. Već 2013. Rio Grande do Norte je došao do udjela od 18 posto koji Hrvatska planira tek za 2030. godinu i to u optimističkom scenariju. Godine 2014. brazilska država je pokrivala 55 posto svojih potreba za električnom energijom iz vjetra, čime je u samo jednoj godini postala jača od dotadašnjeg svjetskog rekordera – Danske. Od tada je neprekidno teritorij s najvećim rastom udjela vjetra u svijetu: 2015. sa 137 posto, 2016. s 207 posto, 2017. s 240 posto, 2018. s 250 posto i 2019. s 260 posto, ostvarujući odličan prihod od izvoza električne energije.

Proizvodnja električne energije 2007.- 2019. iz različitih tehnologija (Nacionalni operator elektroenergetskog sustava (ONS))

Kvaliteta vjetra u Rio Grande do Norte je odlična, s faktorom kapaciteta od čak 40 posto. To se odlično može osjetiti na tropskim plažama gdje su smještene vjetroelektrane jer je zahvaljujući vjetru s mora boravak uz more prilično ugodan.

Vjetroelektrana nadomak Galinhas, Rio Grande do Norte

Neopterećenost fosilnim lobijima

Razgovarajući s Pratesom, bivšim državnim tajnikom za energetiku u Vladi Rio Grande do Norte, a budućim brazilskim senatorom, otkrio mi je tajnu kako je uspio u tako kratko vrijeme pripremiti energetsku tranziciju. Kaže da je s velikim zanimanjem pratio energetsko-klimatski plan Europske Unije i kad je shvatio da je električna energiju iz vjetroelektrana jeftinija od drugih oblika energije te da Rio Grande do Norte obiluje vjetrom, zaključio da je to pravi razvojni put. Neopterećen fosilnim lobijima, jer Brazil je oduvijek proizvodio električnu energiju većinom iz obnovljivih izvora, dok su fosilna goriva bila samo kao alternativa za balansiranje sustava te kao dodatak biogorivima za potrebe transporta, bilo je lagano donijeti novu strategiju, implementirati potrebnu legislativu i pripremiti teren za tranziciju stoljeća.

Mastermind energetske tranzicije Rio Grande do Norte Jean-Paul Prates (lijevo), prof. Neven Duić sa Sveučilište u Zagrebu (u sredini), direktor CERNE Olavo Oliveira (desno)

Također, Prates je odličan poznavatelj naftnog sektora jer se prije tranzicije bavio upravo njime pa je razumio kako im predočiti strategiju. Iako je veći dio života proveo radeći u naftnom sektoru, onog trenutka kad su ekonomski pokazatelji postali povoljni lako se prebacio na vjetar. Time me je podsjetio na moju znanstvenu karijeru, koja je također počela s modeliranjem izgaranja fosilnih goriva, ali kad su obnovljivi izvori postali aktualni, promjena nije bila teška.

Teritorij s najvećom probojem vjetroenergije u svijetu

Rio Grande do Norte (portugalski: [ˈɦi.u ˈɡɾɐ̃di du ˈnɔhti̥], lit. ‘Velika sjeverna rijeka’, u odnosu na ušće rijeke Potengi) jedna je od država Brazila, smještena u sjeveroistočnom dijelu zemlje, koja zauzima sjeveroistočni vrh južnoameričkog kontinenta. Glavni grad i najveći grad je Natal. Rio Grande do Norte zbog svog geografskog položaja ima strateški značaj. Njenih 410 kilometara obale, pješčanih plaža, puno sunca, kokosovih palmi i laguna odgovorni su za slavu. Glavna gospodarska djelatnost je turizam, nakon čega slijedi energetika, poljoprivreda, voćarstvo i vađenje minerala, uključujući značajnu proizvodnju morske soli. Država je poznata po brojnim popularnim atrakcijama, kao što su Cashew Pirangi (najveće cashew stablo u svijetu), pješčane dine i deve Genipabu, poznate plaže Ponta Negra, Maracajaú i turistički raj Pipa, najveći karneval izvan sezone u Brazilu Carnatal, Forte dos Reis Magos – tvrđava iz šesnaestog stoljeća, brda i planine Martins, državni park Natal Dunes koji je drugi najveći gradski park u zemlji… Stanovništvo čine potomci portugalskih i nizozemskih useljenika (jedno vrijeme u 17. stoljeću Rio Grande do Norte je bio nizozemski posjed). Glavna lokalni sastojak hrane su kozice koje se pripremaju na stotine načina te postoje restorani koji samo služe kozice na desetke načina. Na mesnoj strani je lokalni sastojak ‘carne-do-sol’, govedina sušena na suncu i onda pripremana na razne načine. Rio Grande do Norte je svakako neotkriveni raj na zemlji – plaže, sunce, odlična hrana. Teritorij je to s najvećom penetracijom vjetroenergije u svijetu, čak pet puta većom od Danske. Po mnogočemu slična Hrvatskoj, ova država ukazuje na ono što bi Hrvatska mogla biti – izvoznica obnovljive energije.