Resalta prodala kogeneracijsko postrojenje za biomasu u Slatini luksemburškom fondu

Biomasa/Pixabay
Biomasa/Pixabay

Nastavno na dizajn, izgradnju i uspješan rad kogeneracijskog postrojenja na biomasu od 5 MWe u općini Slatina tijekom više od dvije godine, Resalta je realizirala prodaju elektrane luksemburškom investicijskom fondu PEARL Infrastructure Capital. Provedena transakcija je jedno od najvećih stranih ulaganja u segment obnovljivih izvora biomase u Hrvatskoj, izvijestila je Resalta.

Resalta će koristiti sredstva od prodaje kogeneracijskog postrojenja u Slatini za provedbu istraživanja i razvoj daljnjih projekata u području obnovljivih izvora energije u regiji. PEARL Infrastructure Capital specijaliziran je za ulaganja u projekte koji proizvode obnovljivu energiju iz biomase i nastojat će refinancirati imovinu, stvarajući tako dodatne resurse za konsolidaciju svoje strategije kako bi razvio portfelj kogeneracijskih postrojenja na biomasu u Hrvatskoj.

Uspješna prodaja dokaz je operativne izvrsnosti Resalte, kao i održivosti lokalnih projekata, ističu u kompaniji. Kogeneracijsko postrojenje u Slatini u potpunosti su projektirali i izgradili lokalni timovi u suradnji s hrvatskim dobavljačima i kooperantima. Pušteno je u rad 2019. godine s dugoročnim ugovorom o otkupu električne energije potpisanim s HROTE-om. Postrojenje generira 40 GWh električne energije svake godine, što je dovoljno za opskrbu 500 domova električnom energijom i nekoliko lokalnih industrija toplinskom energijom. Rad postrojenja omogućio je otvaranje 15 novih radnih mjesta te je u budućnosti planirano daljnje zapošljavanje stanovnika Slatine. To je bio prvi projekt otvoren u novoj općinskoj industrijskoj zoni. Prodaja projekta provedena je putem tvrtke Energy 9, podružnice Resalte koja je posjedovala elektranu u partnerstvu s tvrtkom Iskraemeco.

.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »