OIEH organizira prvu konferenciju Dani dobrog vjetra na regionalnoj razini

DDV-2019 (3)

Ulaganje u projekte vjetroenergije u Jugoistočnoj Europi je izuzetno nisko, a razvoj povjerenja investitora usporen je zbog makro ekonomskih podataka. Regija ima samo 1 milijardu eura ulaganja od ukupno 26,7 milijardi eura uloženih u nove vjetroelektrane u Europi, čime čini udio od samo 4% u 2018. godini, a godinu dana prije to je iznosilo 16% ! Stoga je pravo vrijeme za sagledavanje postignutog i promišljanje koraka koji nam predstoje na zajedničkom putu ispunjavanja europskih ciljeva obnovljive energije.

S tim ciljem Obnovljivi izvori energije, nako prošlogodišnjeg odlično posjećenog znanstveno-stručnog skupa Dani dobroga vjetra, ovaj put proširuje krug sudionika i povodom Svjetskog dana vjetra organiziraju prvu konferenciju na regionalnoj razini.

PROGRAM prve regionalne konferencije Dani dobroga vjetra dostupan je ovdje.

Za sudjelovanje na prvoj regionalnoj konferenciji Dani dobroga vjetra možete se prijaviti ovdje.

Uz pokroviteljstvo Ministarstva zaštite okoliša i energetike te partnersku podršku WindEurope, koji je kroz ovaj događaj prvi put prisutan u Hrvatskoj, okupit će predstavnike europskih i svjetskih institucija kao što su Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije, Europska komisija, Energetska zajednica, Europska banka za obnovu i razvoj, Međunarodna financijska korporacija, Svjetska banka, kao i predstavnike ministarstava i financijskog sektora iz regije, proizvođače turbina, proizvođače električne energije, predstavnike akademske zajednice.

Zajednički će raspravljati o vjetroenergiji u Europi s naglaskom na Jugoistočnu Europu, vjetroelektranama i zaštiti okoliša, trendovima korporativnih ugovora o direktnoj kupnji električne energije proizvedene iz vjetra, sadašnjim i budućim ulaganjima u vjetroelektrane u JI Europi, realizacijama i financiranjima projekata vjetroenergije u regiji.

  • Energija vjetra jedan je od najčišćih i ekološki najprihvatljivijih izvora energije
  • Vjetroenergija je imala najviše instaliranih kapaciteta u EU u 2018. predstavljajući 48% ukupno instaliranih kapaciteta
  • S 362 TWh proizvedenih u 2018. godini, energija vjetra pokrivala je 14% potražnje za električnom energijom EU
  • Europa je postigla rekordnih 65 milijardi eura ulaganja u izgradnju novih vjetroparkova, refinanciranje projekata i kupnju tvrtki, kao i ulaganja javnog sektora kroz fundraising
  • Zahvaljujući manjim troškovima u novim ulaganjima, 2018. je bila rekordna za nove kapacitete (16,7 GW)
  • 2018. godina bila je rekordna za korporativne ugovore o direktnoj kupovini električne energije iz vjetroelektrana

O prošlogodišnjim “Danima dobroga vjetra” možete pročitati u članku na našoj web stranici i pogledati u video prikazu na našem You Tube kanalu.

 

       Slijedeći dobru praksu društveno odgovornog poslovanja

       i prepoznajući potrebu za podrškom, vjetar u leđa dajemo

                    Međunarodnom dječjem festivalu Šibenik  

 

Prve regionalne “Dane dobroga vjetra” sponzorski podržavaju: Nordex Acciona , HEP , HROTE , wpd Adria , ECOwind , Enlight Renewable Energy Ltd. , Petrol ,SIEMENS Gamesa , GE Renewable Energy , Fractal , Terra Purus, Inteligentna energija