Premijski model preduvjet je osiguranja bankabilnosti projekata

Predrag Šeatović (Enasol), Ante Ćurković (FER), Maja Pokrovac (OIEH), Zlatko Bukovac (Soltech)
Predrag Šeatović (Enasol), Ante Ćurković (FER), Maja Pokrovac (OIEH), Zlatko Bukovac (Soltech)

Snažnije uključivanje OIE u elektroenergetsku sliku Hrvatske strateška je odluka i u 10 godina mogu se napraviti čuda. Imamo znanje i ljude koji rade diljem svijeta, od Japana do Azerbajdžana, imamo i resurse i potencijale. Za nove investicije ključan je predvidljiv zakonodavni okvir’ istakla je direktorica OIEH Maja Pokrovac na okruglom stolu ‘Proizvodnja energije na mjestu potrošnje’ koji se održao u okviru istoimene konferencije (Distributed Energy Resources Conference) u Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj. Govorila je o preprekama i izazovima koje Hrvatsku čekaju u energetskoj tranziciji, ali i prilikama. Naglasak je stavila na domaću komponentu, odnosno na važnost domaće industrije.

“Moramo pokušati razviti domaću industriju, otvoriti lokalna radna mjesta, i nemojmo misliti da je to nemoguće. Treba se i dalje boriti u nastojanju da se poveća udio domaće komponente’, poručila je Pokrovac. Dodala je da treba uključivati i sve više mladih ljudi koji su vrlo propulzivni, ali i žena. ‘Uključite više žena u energetiku pa ćete vidjeti kako će se tranzicija odraditi”, simpatično je poručila Pokrovac.

Uz nju, pod moderatorskom palicom Zlatka Bukovca (Soltech), na okruglom stolu sudjelovali su i Predrag Šeatović (Enasol) te dr. sc. Ante Ćurković.

Šeatović je, govoreći o OIE, istaknuo kako je energetski sektor vrlo arhaičan i mora doživjeti redizajn poslovnog razmišljanja. “Ako je netko uzdrmao sektor, onda je to distribuirana proizvodnja, ona mijenja osnove”, konstatirao je Šeatović.

Svojevrsni redizajn očekuje se i u sustavu poticaja OIE te se Ćurković osvrnuo na očekivani premijski sustav, naglasivši da je neophodan i nužan kao tranzicija prema tržišnom sustavu i preduvjet je osiguranja bankabilnosti projekata. Možda bi mogli bez njega, istaknuo je, ali banke bi to zloupotrijebile. S obzirom na dugogodišnje iskustvo u energetici, rekao je kako se uvijek drži dva principa: najbolja dostupna tehnologija i najbolje znanje. Ako želimo biti konkurentni na europskoj razini, poručio je, moramo se držati ta dva principa. I on je konstatirao da imamo sve – i resurse i potencijal. ‘Svega imamo dovoljno, nismo ograničeni ničim  – osim ljudskim mozgom!’, sumirao je Ćurković.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »