Pokrenuta Europska obrazovna mreža za geotermalnu energiju

Velika 1 – first geothermal power plant in Croatia

Dvadesetak partnera iz industrije i istraživanja u području geotermalne energije u Europi pokrenulo je Europsku obrazovnu mrežu za geotermalnu energiju (Geo3EN), kako bi unaprijedili studij i povećali broj mladih kvalificiranih inženjera i stručnjaka za geotermalnu energiju. Projekt je odobren u okviru programa ‘Erasmus+ KA2 – Strateška partnerstva’ kojim se potiču inovacije i razvoj intelektualnih rezultata čiji učinci trebaju biti primjenjivi na što većem broju organizacija, prenosi portal Energetika-net.

Cilj projekta je osmisliti međunarodni diplomski studij geotermalnog inženjerstva. Takvo obrazovanje studentima će pružiti kompetencije iz područja geologije, strojarstva, upravljanja elektroenergetskim sustavom, modeliranja, energetskog gospodarstva, upravljanja projektima, poduzetništva i međukulturalne svijesti kako bi uspješno vodili i osmišljavali projekte za iskorištavanje geotermalne energije. Diplomski program će se u cijelosti predavati na engleskom jeziku, a kompetencije stečene tijekom studija bit će usklađene s potrebama industrije i istraživačkih ustanova.

Projekt Geo3En vodi konzorcij tri visokoškolske ustanove iz Francuske, Njemačke i Hrvatske te Inovacijski istraživački centar s Islanda. Hrvatski partner je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a voditelj projekta na njemu je doc. dr. sc. Siniša Šadek. Ukupna vrijednost projekta iznosi 226.787 eura.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »