Pokrenuta Europska obrazovna mreža za geotermalnu energiju

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Geotermalna elektrana Velika 1, Ciglena

Dvadesetak partnera iz industrije i istraživanja u području geotermalne energije u Europi pokrenulo je Europsku obrazovnu mrežu za geotermalnu energiju (Geo3EN), kako bi unaprijedili studij i povećali broj mladih kvalificiranih inženjera i stručnjaka za geotermalnu energiju. Projekt je odobren u okviru programa ‘Erasmus+ KA2 – Strateška partnerstva’ kojim se potiču inovacije i razvoj intelektualnih rezultata čiji učinci trebaju biti primjenjivi na što većem broju organizacija, prenosi portal Energetika-net.

Cilj projekta je osmisliti međunarodni diplomski studij geotermalnog inženjerstva. Takvo obrazovanje studentima će pružiti kompetencije iz područja geologije, strojarstva, upravljanja elektroenergetskim sustavom, modeliranja, energetskog gospodarstva, upravljanja projektima, poduzetništva i međukulturalne svijesti kako bi uspješno vodili i osmišljavali projekte za iskorištavanje geotermalne energije. Diplomski program će se u cijelosti predavati na engleskom jeziku, a kompetencije stečene tijekom studija bit će usklađene s potrebama industrije i istraživačkih ustanova.

Projekt Geo3En vodi konzorcij tri visokoškolske ustanove iz Francuske, Njemačke i Hrvatske te Inovacijski istraživački centar s Islanda. Hrvatski partner je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a voditelj projekta na njemu je doc. dr. sc. Siniša Šadek. Ukupna vrijednost projekta iznosi 226.787 eura.