Ploče će graditi fotonaponske elektrane na krovištima u vlasništvu Grada

Pripremni radovi za izgradnju fotonaponskih elektrana na krovištima objekata u vlasništvu Grada Ploča/Facebook

U ožujku 2020. godine započeli smo s izradom projektno tehničke dokumentacije za izgradnju fotonaponskih elektrana na krovištima objekata u vlasništvu Grada Ploča, objavio je nedavno na svojoj službenoj Facebook stranici pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević.

“U cilju ostvarivanja ušteda u potrošnji električne energije dali smo izraditi idejne i glavne projekte fotonaponskih elektrana na zgradama javne namjene vođeni idejom da je izuzetno važno optimirati rashodovnu stranu gradskog proračuna i svih trgovačkih društava/javnih ustanova koje upravljaju navedenom infrastrukturom. Izrađivač dokumentacije je od Grada Ploča zaprimio potrebne ulazne parametre (tlocrte krovnih ploha objekata, potrošnju električne energije za 12 mjeseci 2019. godine, uključujući mrežarinu) kako bi se izradila okvirna kalkulacija i procjena instalirane snage fotonaponske elektrane”, napisao je gradonačelnik.

Objekti za koje će izraditi navedenu dokumentaciju su: zgrada Gradske uprave,zgrada Autobusnog kolodvora, Dom sportova Ploča, zgrada Dječjeg vrtića u Pločama, zgrada novog dječjeg vrtića u Staševici koji je u fazi izgradnje, zgrada Doma kulture u Pločama, zgrada Doma kulture u Peračkom Blatu za čiju je sanaciju krovišta paralelno ažurirana projektna dokumentacija i zgrada gradske tržnice čije je krovište u procesu sanacije.

“S obzirom na povećanje burzovnih cijena električne energije i istovremeno smanjenje opreme za fotonaponske elektrane, predviđeno razdoblje povrata investicije je sedam godina ovisno o lokaciji, a razdoblje moguće eksploatacije fotonaponskih elektrana, za koje vrijeme ćemo i dalje konzumirati uštede, minimalno 20 godina. Iz perspektive promatranja razdoblja povrata investicije, to je odlično ulaganje. Apsolutni nam je prioritet pokušati pronaći modele sufinanciranja za samu izgradnju fotonaponskih elektrana i na taj način značajno skratiti predviđeno razdoblje povrata investicije na manje od pet godina”, istaknuo je Krstičević te dodao da su u tijeku terenske detaljne izmjere na lokacijama navedenih objekata, a sve glavne projekte s troškovnicima imat će spremne do mjeseca kolovoza 2020. godine.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »