Pleić: “Obnovljivci više nisu mit ili nepoznanica, oni su tu”

Aljoša_Pleić
Aljoša Pleić

Predsjednik Udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske Aljoša Pleić početkom mjeseca je dao intervju za portal Poduzetnik. Uz vrlo bogato radno iskustvo Pleić je shvatio da su OIE budućnost, ne kao samostalni proizvođači električne energije, već cijela filozofija života koja s tim ide. „Ulaganja u OIE su i po snazi i po financijskim izdacima višestruko veća od ulaganja u postrojenja s fosilnim gorivima i cijeli svijet ide jednosmjerno prema OIE! Nema natrag“, istaknuo je u intervjuu.

O trošarinama, cijeni „zelene energije“ i energetskoj strategiji Hrvatske

Pleić ističe kako je EU u svom zimskom paketu i smjernicama jasno naglasila da se ne smiju uvoditi nikakve trošarine ni porezi. To se ne smije uvoditi niti za OIE, ni energetsku učinkovitost, dapače, na sve oblike fosilnih goriva:

“Hrvatska nije više od 40 godina izgradila niti jedno novo energetsko postrojenje osim HE Lešće koje je financijski, energetski i ekološki promašaj. Nama trebaju OIE, poglavito vjetar i solar, jer za to imamo najviše potencijala. Zatim biomasa i bioplin tamo gdje mogu. Naravno, isto vrijedi i za geotermal, no tih područja na žalost nemamo puno, ali trebamo iskoristiti što imamo. Nije teško procijeniti u što ulagati. Treba ulagati u onaj segment za koji imamo sirovinu”.

Za kraj Pleić zaključuje:

“OIE su stil života. Bilo da je riječ o jednostavnom odvajanju otpada, kupnji ako je moguće štedljivijih uređaja u kućanstvu, energetskoj učinkovitosti, te u konačnici proizvodnji energije na mjestu potrošnje. OIE više nisu mit ili nepoznanica, oni su tu i bez njih nećemo moći dalje ni kao pojedinci ni kao sustav”.

Cijeli intervju sa Aljošom Pleićem možete pročitati na portalu Poduzetnik.

Fotografija: Poduzetnik