Petrol u travnju iduće godine pušta u pogon vjetroektranu Ljubač

Ilustracija/Pixabay

Slovenska energetska grupa Petrol priopćila je da u travnju iduće godine planira uvesti u pogon vjetroelektranu Ljubač u okolici Knina. Petrol je potpisao ugovor o izgradnji Ljubača s njemačkom grupacijom Nordex krajem 2019., a građevinski radovi započeli su u proljeće ove godine, prenosi N1.

Vjetroelektrana snage 30 MW sastoji se od devet turbina i smještena je u blizini Knina. Proizvodit će oko 96 GWh električne energije godišnje, što je dovoljno za potrebe 20.000 kućanstava.

Suvad Bajrić, šef Petrolove službe za obnovljive izvore energije, rekao je da je projekt Ljubač prvi u području energije vjetra koji Petrol razvija bez financijske potpore te je naglasio da Petrol grupa ima oko 200 MW projekata energije vjetra i sunca u fazi izrade, koji će nakon završetka osigurati zelenu električnu energiju za 100.000 kućanstava.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »