Osnovana svjetska asocijacija vozača električnih vozila Geva

Foto: Unsplash

Osnovana je i službeno predstavljena Svjetska asocijacija vozača električnih vozila Geva, koja okuplja 28 nacionalnih udruga diljem svijeta, među kojima i hrvatsku udrugu Strujni krug, a glavni cilj te asocijacije je dodatno globalno poticanje električne mobilnosti, prenosi Lider.

Cilj im je prikupljanje najbolje prakse i informacija od različitih udruga vozača električnih vozila i njihovih članova kako bi si međusobno pomagali i informirali te kako bi se dodatno potaknula električna mobilnost širom svijeta. Također, želi potaknuti da do 2030. godine sva osobna i laka dostavna vozila budu plug-in, odnosno električna ili hibridna. Iz Geve ističu da su takvi ciljevi ostvarivi, s obzirom na napredak tehnologije, a prijelaz na električna vozila dodatno ubrzavaju i poticaji koje brojne države daju pri kupovini električnih vozila.

Iz godine u godinu bilježi se značajan porast prodaje električnih vozila, brojne države potiču njihovu kupovinu, porezi na gorivo i emisije plinova učestalo rastu, a sve zelene akcije promiču upravo takvu vrstu mobilnosti zbog nulte emisije ispušnih plinova. Gotovo svaka država svijeta ima svoju udrugu ili asocijaciju koja promovira električnu mobilnost i bori se za prava sadašnjih i budućih vozača električnih vozila, pa i na razini EU postoji asocijacija Avere, koja Europskom parlamentu daje prijedloge novih zakona za standarde emisija štetnih plinova poput normi EURO 6 i buduće EURO 7.

Jedna od prvih zajedničkih aktivnosti globalne udruge bit će sudjelovanje na Konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama COP26 u Glasgowu u studenom ove godine.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »