OIEH partner na 8. Znanstvenom pikniku

20190927_122154

U šumovitom okruženju dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici, 27. i 28. rujna održan je Znanstveni piknik – najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj koja se provodi kroz neformalno druženje sa znanošću i umjetnošću već osam godina. Manifestaciju je organizirala Udruga Profesor Baltazar, Krapinsko-zagorska županija, Grad Donja Stubica, Institut Ruđer Bošković i CARNET, uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Zagreba.Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) već tradicionalno podržava Udrugu Profesor Baltazar te je bilo jedan od partnera na 8. Znanstvenom pikniku.

Glavni cilj tog projekta je promovirati znanost, podučiti, ali i zainteresirati mlade ljude da odaberu znanost kao svoj životni poziv. Manifestacija je zamišljena kao opušteno druženje sa znanošću, a poruka koju nosi jest da znanost može biti i zabavna. Upravo zato je odabran format ‘piknika’.

Ovogodišnji Znanstveni piknik posjetilo je oko tri tisuće djece, učenika osnovnih i srednjih škola. Na štandovima, odnosno edukacijskim jedinicama, sedamdesetak izlagača – udruga, instituta i fakulteta – predstavilo je svoje projekte iz područja znanosti, informatike, kemije, prirode, mehanike, umjetnosti. Posjetitelji su se i sami mogli okušati u raznim pokusima te steći nova znanja.

Djecu zanimaju obnovljivi izvori energije

S ciljem preuzimanja aktivnije uloge u interakciji s djecom i mladima, udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) na pikniku je sudjelovalo predstavljanjem na svom štandu, video prezentacijom o obnovljivim izvorima energije na pozornici i kratkim kvizom za djecu. Iz tiskanog i video materijala koje su pripremili predstavnici OIEH, djeca su mogla saznati zanimljive informacije o energiji Sunca, vjetra, vode,  i ostalim obnovljivim izvorima.

Znatiželjno su slušali o načinima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, gledali video koji prikazuje gradnju vjetroelektrana, a posebnu pozornost privukla im je maketa vjetroelektrane na štandu. Raspitivali su se o visini stupova vjetroturbina, dužini i brzini okretanja lopatica, vremenu potrebnom da se izgradi vjetroelektrana… Većina ih je izrazila želju da posjeti jedan od vjetroparkova u Hrvatskoj i sve ono o čemu su slušali na štandu OIEH, vidi uživo.

Borna Lav Skračić, predstavnik OIEH i edukator na Znanstvenom pikniku, školarcima objašnjava kako se gradi vjetroelektrana

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »