Novi član OIEH: enasolAuto – uvijek punih baterija

Predrag Šeatović, predsjednik Uprave enasolAuto / Foto: enasolAuto

Čak 110 godina vjerovali smo da je univerzalni individualni prijevoz neraskidivo vezan za buku, više ili manje pouzdana kompleksna tehnička rješenja koja zahtijevaju stalnu pažnju i skupa održavanja, rasipanje energije i ispušne plinove. Prije desetak godina netko je (ponovo) uključio struju, lampice su se krenule paliti i sve je više svjetla. Nikakvo iskustvo vezano za dosadašnje automobile nije nas moglo pripremiti na lakoću, pouzdanost, jednostavnost, spokoj, izostanak buke i iznimnu razinu komfora koje sa sobom nosi korištenje električnih vozila.

Hrvatski startup za punjenje električnih vozila – enasolAuto – ujedno i novi član Obnovljivih izvora energije Hrvatske, osigurat će da se užitak vožnje u svakom trenutku može nastaviti. Tehnički, organizacijski i marketinški zahtjevan zadatak ovog inovativnog projekta preuzela je ekipa s bogatim iskustvom u komunikacijama, informatici, energetici i obnovljivim izvorima. Uz vanjske suradnike, glavni tim čine predsjednik Uprave Predrag Šeatović, član Uprave za operacije Tomislav Kajdi te član Uprave za rast i razvoj Tomislav Ivanetić.

Poslovnim konceptom već su privukli značajne investicije koje im omogućavaju realizaciju  poslovnih planova. Uskoro će, ističu, očarati korisnike. Planiraju i grade mrežu punjača koja će elektromobilnost učiniti praktičnom, a korisnicima otvoriti nova iskustva i poboljšati kvalitetu života. Njihovi punjači imat će interoperabilnost s najvećim međunarodnim mrežama punionica koje će korisnicima usluge omogućiti jednostavno punjenje na više od 200.000 punjača u više od 30 europskih zemalja.

Broj javnih punjača relativno je velik u odnosu na broj električnih automobila trenutno registriranih u Hrvatskoj. No, on nije dostatan za ozbiljniji razvoj e-mobilnosti, a njihova lokacija nije uvijek pristupačna mnogima koji bi zamijenili svoje sadašnje automobile električnima. Mnogi poklonici električnih vozila jednostavno nemaju pristup prihvatljivoj infrastrukturi u koju se mogu pouzdati. No, kako napominju u tvrtki, enasolAuto će se pobrinuti da punjači postanu dostupni i onima koji za sada nemaju prihvatljivo rješenje u zgradama u kojima stanuju, da na punjenje ne gube vrijeme, već da uz punu bateriju ispune i dan, a spremni su i rješavati izazove koji čekaju sve naše turističke destinacije u kojima će već ove godine gosti iz EU tražiti punjač električnih vozila, ili barem utičnicu više. „Cilj nam je osigurati da svaki kilovat energije kojim će se rješavati privatne i poslovne potrebe, upoznavati nova mjesta, nova iskustva i nova prijateljstva, dolaze iz obnovljivih izvora energije“, poručuju iz inovativnog hrvatskog startupa.

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »