Newsletter, 20. prosinac 2019.

Izdvajamo:

Europska investicijska banka objavila je drugo izdanje istraživanja javnog mnijenja o klimatskim promjenama. Svaki treći Europljanin smatra da se klimatske promjene ne mogu zaustaviti, svega 6% Hrvata ne vjeruje u klimatske promjene, dok 83% misli da su ljudske aktivnosti uzrok klimatskih promjena. Hrvatima su prioriteti: nezaposlenost, financijska kriza, iseljavanje i migracije, nepristupačno zdravstvo, politička nestabilnost, kupovna moć i na sedmom mjestu klimatske promjene.

Srbija je izmijenila uredbu o utvrđivanju aktivnosti koje štete okolišu samo nekoliko dana nakon što je usvojena – odustaje od eko nameta. Izmijenila je nekoliko detalja u dokumentu, ali njih je zasjenilo ukidanje plana o uvođenju nameta za zagađivanje koji bi u praksi pogodio domaćinstva. Na sastanku vlade odlučeno je da neće postojati naknada od 1.200 dinara ili 10,2 eura godišnje po obvezniku poreza na imovinu. Prvotno je bilo određeno da će se od 1. siječnja naplaćivati i da će se za svaku dodatnu stambenu jedinicu smanjivati za polovicu.

Sloveniju čeka naporan podao da bi do 2030. postigla ciljeva Pariškog sporazuma. Jedna od ključnih ruta koja vodi prema tome je transportni sektor. Prema idealnom scenariju, na slovenskim cestama bo do 2030. godine trebalo voziti gotovo 130.000 potpuno električnih vozila. Realnost je za sada drugačija: manje od 600 je prodano ove godine. No, prema obećanjima trgovaca, Slovenija će doživjeti značajnu prekretnicu 2020. godine –  tisuću prodanih električnih automobila u jednoj godini.

Poljski energetski regulator (ERO) objavio je pobjednike natječaja za solarne i projekte vjetra veće od 1 MW, koji je održan 5. studenog. Minimalna aukcijska cijena iznosila je 162,83 PLN (42,48 USD) / MWh, dok je maksimalna ponuda iznosila 233,29 PLN / MWh. Solar je ovaj put uspio osigurati više od jednog projekata. Na prvom ovom natječaju, održano u studenom prošle godine, vjetar je preuzeo sav kapacitet.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: