Newsletter, 19. prosinac 2019.

Izdvajamo:

SAVE THE DATE: ‘Dani dobrog vjetra’, 21. – 22. svibnja 2020. u Royal Princess hotelu, u Dubrovniku. Pozivamo vas da ovaj termin zabilježite u svoj raspored. Nakon prve regionalne konferencije ‘Dani dobrog vjetra’, koja se održala 14. – 16. lipnja 2019. u Vodicama i prepoznata je kao mjesto gdje vjetar stvara dobru sinergiju, što je potvrdio i veliki broj sudionika, ali i potpora koje je konferencija dobila, udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske iduće godine organiziraju svoju treću konferenciju, odnosno drugu na regionalnoj razini s posebnim fokusom na JI Europu.

Internetska stranica hrvatskog predsjedanja Vijećem EU od jučer je službeno aktivna. Prilikom sjednice Vlada Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković predstavio je internetsku stranicu hrvatskoga predsjedanja Vijećem EU. Stranica je pripremljena na četiri jezika: hrvatskom, engleskom, njemačkom i francuskom, a prilagođena je za korisnike koji imaju oštećenje vida i sluha. Stranicu možete posjetiti na: https://eu2020.hr/

Ove ogrjevne sezone u Bogatiću je pušten u rad prvi sustav daljinskog grijanja za geotermalnu energiju u Srbiji. U projekt i izgradnju cjevovoda za toplu vodu koji povezuje sedam javnih objekata u Bogatiću: od vrtića i škola do zgrade općine, uloženo je 120 milijuna dinara. Procjenjuje se da će se investicija isplatiti za šest godina. Zbog pozitivnog iskustva, u planu je i druga faza projekta –  grijanje kućanstva.

Španjolska tvrtka Solaria Energía y Medio Ambiente potpisala je 10-godišnji PPA s elektroenergetska tvrtka Alpiq za energiju proizvedenu u nekoliko španjolskih fotonaponskih postrojenja. Ugovor će biti vezan za dva solarna projekta u izgradnji u Castilli y León i jedan koji je planiran za Castilla La Mancha, na središnjem sjeveru Španjolske. Tri objekta imat će ukupni kapacitet od 105 MW, a očekuje se da će godišnje proizvoditi oko 200 GWh solarne električne energije.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: