Newsletter, 6. veljače 2020.

Europski zeleni plan: Sad ili nikad! Eto nam prilike da uhvatimo val na kojem se kreće EU, naziv je teme tjedna objavljene u poslovnom tjedniku Lider u kojem su sugovornici i članovi OIEH: Ines Ban-Kolić i Branimir Ivković. Zelena tranzicija velika je prilika za hrvatske poduzetnike, ali, kao i uvijek, da bi gospodarstvo moglo uzletjeti, ekonomsko okruženje mora omogućavati glatko provođenje poslovnih pothvata, učinkovitost institucija mora biti enormna, a birokracija pasti na povijesti minimum. Jasno, energetska tranzicija neće djelovati jednako na sve sektore: nekim će biti prilika za rast, a tradicionalnoj industriji koja se oslanja na uporabu resursa donijet će samo nove neprilike. „Energetska tranzicija mora se provesti i u svijesti ljudi, ponajprije poduzetnika. Zelenu strategiju možemo provesti u djelo samo ako osiguramo potporu društva u cjelini te uza sudjelovanje javnosti u bitnim temama o uporabi zelene energije“, ističe Ines Ban-Kolić (Elvirtus.) Branimir Ivković (ENCRO) poručuje da ako budemo konstantno kasnili za trendovima te nas na djelovanje bude poticala samo kasna implementacija europskih direktiva, hrvatsko društvo i gospodarstvo ostat će minoran čimbenik u energetskoj tranziciji.

U okviru kolegija Vjetroelektrane, studenti Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku su u ponedjaljak 27. siječnja 2020. godine posjetili vjetroelektranu Danilo (TS 30/110 kV Velika Glava). Voditelj službe upravljanja i održavanja VE Danilo Josip Živković studentima prikazao i detaljno je objasnio sve sustave u TS 30/110 kV (visokonaponsko postrojenje, srednjenaponsko postrojenje, sekundarne sustave za zaštitu, nadzor, upravljanje i mjerenje) te rad vjetroagregata.

Prijedlog Strategije energetskog razvoja RH do 2030. s pogledom na 2050. saborska oporba je na jučerašnjoj sjednici ocijenila neambicioznim, s premalo konkretnih mjera, ciljeva i rokova, te da ne prati Europski zeleni plan s ciljem da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent. Oporbenjaci su u raspravi isticali da je strategija previše načelna, previše se bazira na očekivanjima bez konkretnih mjera. Državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša Ivo Milatić odbacuje kritike: „Nikako nije točna teza da mi uskačemo u usta premijeru. Dapače ova strategija zajedno s nacionalnim klimatskim integriranim energetskim planom, itekako ide u pravcu europskog zelenog sporazuma”.

Siemens kupuje Iberdolin udio od 8,1 posto u proizvođaču turbina Siemens Gamesa. Nadzorni odbor njemačke kompanije odobrio je kupnju po cijeni od 20 eura po dionici. Siemens će platiti 1,1 milijardi eura iz vlastitih sredstava.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: