Newsletter, 31. siječanj 2020.

Vlada Srbije donijela je Uredbu o visini posebne naknade za povlaštene proizvođače električne energije u 2020. godini –  iznosi 0,093 dinara po kWh. Ministarstvo rudarstva i energetike prethodno je objavilo da se prestala primjenjivati Uredba o poticajnim mjerama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Tada su naveli da osobe koje steknu status privremenog povlaštenog proizvođača i / ili povlaštenog proizvođača električne energije na temelju zahtjeva koji je podnesen nakon 31. prosinca 2019. stječu prava na poticajne mjere, ali ih ne mogu provoditi do donošenja novog propisa.

Talijanski proizvođač Sunerg razvio je solarni panel koji dolazi u ranim bojama te nudi širok spektar mogućnosti za bolje usklađivanje s arhitektonskom vizijom i dizajnom zgrade. Panel snage 275 kW dostupan je u mahagoni smeđoj, crvenkasto smeđoj, zelenoj i crno sivoj boji.

Innogy je donio konačnu investicijsku odluku o svom prvom projektu skladištenja energije u Irskoj. Bateriju od 60 MW nalazit će se u okrugu Monaghan, a izgradnja projekta započet će ove godine. Komercijalno poslovanje počinje 2021. godine. Baterija će proširiti portfelj obnovljivih izvora Innogya u Irskoj.

Tata Motors je predstavila prvi indijski potpuno električni automobil, a riječ je o malenom gradskom SUV-u pod imenom Nexon EV. Da podsjetimo, indijski koncern vlasnik je i Jaguar Land Rovera, britanskog proizvođača premium automobila. Nije izvjesno, barem zasad, da će Nexon EV stići dalje od domaćeg i općenito azijskog tržišta, ali poznato je da je njegova cijena u Indiji samo 17.800 eura.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: