Newsletter, 30. siječanj 2020.

Održana radionica za korisnike istraživačkih projekata u području prilagodbe klimatskim promjenama. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao Posredničko tijelo razine 2, organizirao je radionicu za korisnike kojima su odobrena bespovratna EU sredstva za projekte u sklopu Javnog poziva Sheme za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama. Radionici su prisustvovali predstavnici fakulteta, instituta i drugih znanstveno-istraživačkih ustanova  koji su se detaljno informirali o procedurama, rokovima i obvezama u svezi provedbe projekata. U sklopu radionice također su im pojašnjene i mogućnosti osiguravanja Fondovog nacionalnog dijela sufinanciranja koji može iznositi do 15 posto prihvatljivih troškova.

Udruga vozača električnih vozila nazvana Strujni krug, koja promovira ekonomske i ekološke prednosti zelenog transporta, lobira za gradnju infrastrukture, prije svega punionica, koja će omogućiti vlasnicima e-vozila da mogu funkcionirati na način kako to mogu i vlasnici benzinaca i dizelaša.

Europa ima 8,4 GW planiranih i izgrađenih PV projekata u sklopu PPA-ova. Novo izvješće Enervisa pokazuje da je Španjolska trenutno najatraktivnije europsko tržište za solarne projekte s PPA-om, s 4,39 GW ugovorene snage. Italija i Njemačka su drugo i treće tržište za ovu vrstu projekata, s 1,91 GW, odnosno 1,05 GW. Potražnja je u porastu i u Portugalu (444 MW), Danskoj (338 MW), Francuskoj (158 MW), Ukrajini (44 MW), Poljskoj (35 MW) , Švedska (16 MW) i Velikoj Britaniji (6 MW).

Mercedesova matična tvrtka Daimler sklopila je s norveškom elektroenergetskom tvrtkom Statkraft ugovor o kupnji električne energije (PPA). Automobilski proizvođač će na taj način  pokriti svu potražnju električne energije u svojoj rodnoj Njemačkoj. Cijena i veličina ugovora nisu otkriveni.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: