Newsletter, 3. veljače 2020.

DOMAĆE VIJESTI

Hrvatska pošta bolje će pokrivati Istru i Primorje centrom koji će imati i solarnu elektranu. Novi poslovni objekt Bakar-Kukuljanovo koštat će 60 milijuna kuna i podići će kvalitetu usluga Hrvatske pošte u zapadnom dijelu Hrvatske.

Prva službena komunikacija o industrijskoj strategiji u okviru Europskog zelenog plana trebala bi biti objavljena 4. ožujka i pojasniti dugoročnu viziju EU-a o europskoj proizvodnji i inovacijama. U iščekivanju ove najave, Fraunhofer ISE udružio je snage sa SolarPower Europe, Europskim udruženjem istraživačkih instituta (EUREC), 17 nacionalnih solarnih udruga i 10 drugih glavnih europskih istraživačkih instituta, kako bi potaknuo usvajanje industrijske strategije za solarnu energiju u Europi. Ističu da industrijska strategija za obnovljive izvore energije treba biti u središtu Europskog zelenog plana.

Guardian više neće imati reklame za naftne i plinske kompanije i prva je velika novinska organizacija na svijetu koja je uvela izričitu zabranu uzimanja novca za reklamiranje tvrtki za fosilna goriva. Odluka je objavljena jučer kao dio napora te medijske kuće da smanji svoj ugljični otisak i poveća izvještavanje o klimatskim promjenama.

Očekuje se da će obnovljivi izvori energije, poput vjetra i sunca, nadmašiti nuklearnu energiju, ugljeni i prirodni plin i postati vodeći izvor proizvodnje energije u SAD-u nakon 2045., pokazuju najnovije projekcije američke Uprave za informiranje o energiji (EIA). U godišnjem izvještaju ‘ Energy Outlook 2020′ EIA predviđa da će električna energija iz obnovljivih izvora činiti 38 posto nakon 2045., što je porast s 19 posto, dok će prirodni plin tijekom desetljeća pasti s 37 na 36 posto. U međuvremenu se predviđa da će energija proizvedena iz ugljena pasti s 24 posto u 2019. na 13 posto u 2050. godini, a udio nuklearne energije sa sadašnjih 19 posto na samo 12 posto u 2050. godini. Cijeli izvještaj možete pročitati ovdje.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: