Newsletter, 27. siječanj 2020.

Projekt dogradnje hidroenergetskog sustava na slivu Lika-Gacka, vrijednog 3,7 milijardi kuna, nakon pola stoljeća čekanja, napokon kreće u izgradnju, potvrđeno je Lika Clubu od izvođača radova HEP-a. Već ovoga proljeća kreće se u izgradnju prometnice Studenci – Sklope duge 8,5 kilometara koja će sadržavati 25 metara dug vijadukt preko željezničke pruge vrijednosti 30 milijuna kuna. U pripremi je dokumentacija za izgradnju tunela dugog 5,5 kilometara Kosinjski Bakovac – Lipovo polje.

Vjetroelektrana Hrgud u općini Berkovići već je godinama dio političkih najava, a ako je vjerovati planovima Elektroprivrede Republike Srpske, konačno bi trebalo biti izgrađeni ove godine. Planom javne nabave Republike Srpske za 2020. godinu predviđeno je ulaganje od čak 126 milijuna KM za izgradnju vjetroelektrane na istoku Hercegovine. Projekt bi se trebao realizirati vlastitim sredstvima i kreditom.

EDPR i Engie finalizirali su ugovor o osnivanju zajedničkog društva (50-50) za razvoj budućih projekata offshore vjetroelektana. Novo partnerstva će započeti s radom u prvom tromjesečju ove godine, a istraživat će i mogućnost razvoja plutajućih vjetroelektrana. EDPR i Engie već imaju 1,5 GW projekata u izgradnji i dodatnih 3,7 GW u planu.

Zimbabwe želi jači solarni rast – Svjetska banka pomaže vladi da uvede konkurentni program za nabavu velikih energetskih PV projekata u sklopu nedavno dovršene nacionalne politike o obnovljivoj energiji. Zimbabwe ima velike potrebe za kapacitetima za proizvodnju električne energije, a solarna energija nudi jeftino rješenje. Zimbabve je imao 11 MW instalirane solarne snage krajem prosinca 2018. godine.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: