Newsletter, 23. siječanj 2020.

Ines Ban-Kolić, vlasnica tvrtke Elvirtus i članica OIEH, danas u 15 h na internet i podcast radiju Poslovni FM govori o fotonaponskim elektranama, izvorima u financiranju i trendovima na tržištu. Emisiju možete poslušati ovdje.

Ugradnjom regulacijske prigušnice u trafostanici Mraclin, južno od Velike Gorice, završena je implementacija prvog dijela projekta SINCRO.GRID koji je plod suradnje hrvatskih i slovenskih operatora prijenosnih i distribucijskih sustava. Projekt sufinancira Europska komisija, a dugoročno bi trebao riješiti problem nedostatka fleksibilnih resursa i zagušenja u mreži te osigurati preduvjete za prihvat novih obnovljivih izvora energije. Ugovorena vrijednost opreme i radova na projektu ugradnje regulacijske prigušnice 100MVAr u TS Mraclin iznosila je nešto manje od 25 milijuna kuna. Siemens je naručitelju, Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava, regulacijsku prigušnicu isporučio po sistemu ‘ključ u ruke’.

Mogu li ribarstvo i vjetroelektrane na moru koegzistirati? To je bio naslov događaja koji je jučer organizirao Odbor za ribarstvo Europskog parlamenta (PECH). Odgovor na ovo pitanje je – naravno da mogu, smatra udruženje WindEurope, ali potrebni su posebni uvjeti. Europske institucije sada trebaju povezati dionike za razmjenu najboljih praksi i rješenja.

Kapacitet offshore vjetra u SAD-u mogao bi dostići 20 GW do 2030. godine s godišnjim ulaganjem od 15 milijardi USD do sredine 2020-ih, pokazala je analiza istraživačke tvrtke Rystad Energy. To znači da bi kapitalni izdaci u američkom moru mogli biti veći od onih za  naftu i plin u priobalju u SAD-u u narednih pet godina. Rystad Energy očekuje da će godišnji izdaci za američke projekte nafte i plina u prosjeku iznositi 14,8 milijardi dolara između 2020. i 2025. godine.

Na aerodromu Jakabszallas u središnjoj Mađarskoj predstavljena prva letjelica s pogonom na vodikove gorive ćelije koja bi se mogla koristiti za prijevoz putnika. Kako javlja mađarska novinska agencija MTI, letjelica je razvijena u suradnji mađarskih i američkih stručnjaka te je predstavljena u nazočnosti mađarskog ministra za inovacije i tehnologiju Lászlóa Palkovicsa koji je izjavio da mađarska vlada daje punu potporu razvoju naprednih tehnologija te ih smatra ključnim i najdinamičnijim sektorom gospodarstva.

Sve vijesti iz svijeta obnovljive energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: