Newsletter, 22. siječanj 2020.

Izgradnja sve većeg broja hidroelektrana u JI Europi mogla bi izazvati neprocjenjive štetu za biološku raznolikost, upozoravaju stručnjaci u međunarodnom znanstvenom časopisu „Renewable and Sustainable Energy Reviews“. Analiza se fokusirala na rijeke dunavskog sliva u Sloveniji, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, a daje drugačiji pogled na taj izvor obnovljive energije.

Na godišnjem okupljanju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, u Švicarskoj, među govornicima je bila i mlada aktivistkinja Greta Thunberg te drugi mladi klimatski aktivisti. Upozorili su da je važno shvatiti koliko je ozbiljna situacija s klimatskim promjenama i kako nemamo puno vremena da riješimo problem globalnog zatopljenja. Nakon njih na pozornicu je stupio američki predsjednik Donald Trump koji je na panelu o klimatskim promjenama hvalio sebe i napao radikalne socijaliste. Rekao je da je SAD među državama s najčišćom vodom i zrakom na svijetu i da su sada najčišći u posljednjih 40 godina. Upozorio je kako je vrijeme za nadu i optimizam, a ne za strahovanja i apokaliptična predviđanja i da SAD neće dopustiti da radikalni socijalisti unište američki ekonomiju.

Talijanska grupacija Hera preuzela je geotermalnu elektranu Casaglia tvrtke Enel Green Power s planovima poboljšanja proizvodnje i proširenja upotrebe daljinskog grijanja. Koncesija za korištenje geotermalnih resursa stečena je krajem rujna 2017. godine, a dodijeljena je nakon dodjele javnog natječaja, koji je, između ostalog, odredio uvjete za prijenos građevina i objekata od značaja za eksploataciju polja – koji se dogodio krajem 2019. – s prethodnog koncesionara na pobjednik natječaja u kojem je sudjelovala grupa Hera.

Europsko udruženje za biomasu (EBA), Udruženje za vozila na prirodni plin i bioplin (NGVA) i Europsko udruženje proizvođača automobila (EAMA) stvorili su savez za energetsku tranziciju prometa – objavili su zajednički poziv za daljnji razvoj infrastrukture za punjenje vozila na plin kako bi potaknuli uspješnu energetsku tranziciju prometa prema ugljičnoj neutralnosti. „Plinska mobilnost doprinosi priuštivim, pristupačnim, zdravijim i čistijim alternativama u prometu, što je u cijelosti u skladu s Europskim zelenim planom. Stlačeni prirodni i ukapljeni bioplin (bioCNG i bioLNG) imaju vrlo male emisije, promatrano od izvora do pogona (‘well to wheel’) i ostvaruju višekratne učinke na okoliš i europsko društvo“, istaknula je tom prigodom glavna tajnica EBA-e Susanna Pflüger, izvijestila je EBA.

Sve vijesti iz svijeta obnovljive energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: