Newsletter, 21. veljače 2020.

Gradsko vijeće Grada Bjelovara dalo je zeleno svjetlo za novi veliki projekt – osnivanje gradske tvrtke Terme Bjelovar i gradnje zatvorenih bazena na geotermalnim izvorima u Velikom Korenovu. Vrijednost čitavog projekta procjenuje se na oko 50 milijuna kuna, a iako je gradska oporba skeptična i nije podržala projekt jer sumnjaju u njegovu izvedivost, gradonačelnik Dario Hrebak i njegova gradska uprava u njemu vide ‘zlatnu koku’ za budućnost i razvoj Grada koji leži na bogatim izvorima tople vode.

Cemex je najavio novu strategiju borbe protiv klimatskih promjena iz koje se ocrtava vizija i cilj tvrtke u cilju napredovanja prema ugljično neutralnom gospodarstvu. Iz tvrtke su priopćili da je rezultat dosadašnjih napora smanjenje neto specifične emisije CO2 za više od 22 posto u odnosu na polazne vrijednosti iz 1990. godine. Napominju da su svjesni da to nije dovoljno pa su odredili ambiciozniji cilj smanjenja neto specifičnih emisija CO2 za 35 posto do 2030. Vjeruju da su klimatske promjene jedan od najvećih izazova ovog vremena te podržavaju hitnost zajedničkog djelovanja. Da bi upotpunio ovu strategiju Cemex je zadao i novi cilj – razvoj ugljično neutralnog betona do 2050. godine.

Prošlog je tjedna proizvodnja solarne energije pala na većini europskih tržišta u odnosu na tjedan ranije. Međutim, neka su tržišta zabilježila svoj najveći dnevni rekord ove godine. U Španjolskoj je ponovno oboren rekord maksimalne trenutne proizvodnje fotonaponske energije – 5.264 MW u 13.40 u subotu. U nedjelju je zabilježen dnevni rekord – 48 GWh PV i solarne toplinske energije. Sva europska tržišta obuhvaćena AleaSoftom nadmašila su maksimalne dnevne razine proizvodnje solarne energije ove godine, a Njemačka je ostvarila 96 GWh. To nije bilo dovoljno za preokret padova proizvodnje energije iz tjedna u tjedan, od 19% u Njemačkoj i 3,2% u Francuskoj. Četvrti tjedan zaredom solarna proizvodnja porasla je u Španjolskoj, ovaj put 7,4%. Proizvodnja na talijanskom tržištu porasla je peti tjedan zaredom – 4,3%.

Prvi njemački natječaj za obnovljive izvore energije u 2020. još jednom nije uspio privući dovoljno ponuda za onshore vjetroelektrane. „Industrija očekuje brzu reakciju vlade, ona mora osigurati dovoljno kopnene površine za nove vjetroelektrane i ukloniti regulatorne prepreke“, poručio je Kerstin Andreae, voditelj njemačkog udruženja BDEW. Na natječaju je od dostupnih 900 MW dodijeljeno samo 527 MW.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: