Newsletter, 19. veljače 2020.

Vlada TK je održanoj 32. redovnoj sjednici utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i darivanje. Ovim izmjenama Vlada TK predlaže da se za hibridna putnička i teretna motorna vozila porez na imovinu utvrdi u iznosu 50% od iznosa utvrđenog za vozila na dizel i benzinski pogon, a da se putnička i teretna motorna vozila na električni pogon oslobode plaćanja poreza na imovinu. To je jedan je od oblika poticaja za čišći okoliš i smanjenje zagađenja, a predlaganjem ovog zakona Tuzlanski kanton nastoji prepoznati interes za poticanje korištenja električnih vozila.


Vestas je zadržao prvo mjesto u 2019. kao vodeći svjetski proizvođač vjetroturbina, prema Bloomberg New Energy Finance (BNEF). Ipak, od 10 najboljih proizvođača kopnenih turbina, Vestas je pretrpio najveći pad u svom tržišnom udjelu – četiri postotna boda (na 18%). Siemens Gamesa plasirao se s četvrtog na drugo mjesto. Kineski Goldwind zauzeo je treće mjesto, a američki proizvođač GE četvrto mjesto. Četiri proizvođača su činila 55% instaliranih turbina.


WindEurope, SolarPower Europe, SmartEN i Inicijativa za mrežu obnovljivih izvora energije udružili su snage kako bi izdali deklaraciju u kojoj su navedene jasne političke preporuke za poticanje sektora obnovljivih izvora energije i ostvarivanje klimatskih i energetskih ciljeva Green Deala za 2050. godinu. Uoči objave Europskog zakona o klimi udruge pozivaju da zakonodavstvo ubrza provedbu paketa čiste energije, osnaži Europsku komisiju da osigura isporuku klimatskih ciljeva EU za 2030. i energetske ciljeve na nacionalnoj razini te poboljšat svoj nacionalni doprinos u skladu s Pariškim sporazumom.


Ministarstva za poslovanje, energetiku i industrijsku strategiju (BEIS) osiguralo je gotovo 30 milijuna funti (33 milijuna eura) sredstava za pet projekata u području tehnologije vodika. Dva projekta – Gigastack i Dolphyn – usmjereni su na proizvodnju zelenog vodika iz offshore vjetroelektrana. Dolphyn je osigurao 3,12 milijuna funti za daljnji razvoj dizajna offshore elektrolize i dobivanje suglasnosti za prototip postrojenja snage 2 MW.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: