Newsletter, 17. veljače 2020.


Prema analitičarima Aurore, da bi se ispunio cilj, morat će se instalirati 260 vjetroagregata godišnje, otprilike po jedan za svaki radni dan. Kapaciteti offshore vjetroelektrana u Velikoj Britaniji trenutno iznosi 10 GW, a početkom posljednjeg desetljeća bio je svega 1 GW. Trenutno je ugovoreno samo 10 GW novih vjetroelektrana, što znači da još uvijek treba ugovoriti 20 GW. Povećanje kapaciteta vjetroelektrana na 40 GW Veliku Britaniju će koštati dodatnih 2,6 milijardi funti godišnje, pet puta više nego što to dozvoljava trenutni proračun.


Povećanje proizvodnje geotermalne energije tijekom posljednjih 10-15 godina omogućilo je sprječavanje emisija i onečišćenja zraka u Italiji, pokazalo je istraživanje Europske agencije za okoliš. Zbog kontinuirane klimatske krize, Italija je upravo prošla kroz najtoplije desetljeće u svojoj povijesti – koja je dosegnulo vrhunac u Europi 2019., te u 2020. krenula s kritičnim parametrima u pogledu onečišćenja zraka u mnogim regijama. Da bismo poboljšali svoje zdravlje i zdravlje planete, potrebno je postići novi napredak na fronti energetskog tranzicije: povećati upotrebu obnovljivih izvora poput geotermalne energije temeljni je korak, što pokazuju i podaci prikupljeni od strane EEA.


Tvrtka Scottish Power pokreće novu tarifu kojom jamči da će 100% električne energije dobiti iz vlastitih projekata obnovljivih izvora energije i kojom će se odvojiti od energetskih poslova koji nisu toliko čisti kao što se čine. Potrošačka skupina Which? je utvrdila da mnogi dobavljači obmanjuju ekološki osviještene kupce tvrdeći da nude tarife za obnovljivu energiju, a da nikada nisu uložili u projekte obnovljivih izvora energije. Which? Tvrdi da iskorištavaju rupu u industriji koja im omogućuje kupnju jeftinih certifikata o obnovljivoj energiji, dok kupuju struju iz drugog izvora.


Epidemija u Kini donijela je novu glavobolju za BMV, Mercedes i Volkswagen – prodaja automobila je u padu. Kina je najveće tržište za njemačke proizvođače, a njemački divovi ionako nisu u najboljoj formi. Kina će u veljači prodati manje od polovice svog uobičajenog broja automobila, pokazuju analize švicarske banke UBS. Vjeruju i da će proizvodnja pasti za oko 20% zbog zatvorenih tvornica, problema s opskrbom i, naravno, pada potražnje.


Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: