Newsletter, 16. siječanj 2020.

HROTE i CROPEX najavljuju dražbu jamstava podrijetla električne energije koja će se održati 21. siječnja 2020. godine za proizvodnju iz Q4/2019. Jamstava podrijetla za električnu energiju proizvedenu od strane povlaštenih proizvođača u sustavu poticanja proizvedenu u četvrtom kvartalu 2019. godine prodavat će se na dražbi putem CROPEX-ove IT trgovačke platforme dana 21. siječnja 2020. godine. Prodavat će se ukupno 274.482 jamstava podrijetla iz vjetroelektrana.

Zastupnici podupiru Europski zeleni plan, ali upozoravaju na izazove, poput osiguravanja pravedne i uključive tranzicije. Parlament je u srijedu usvojio stajalište o Europskom zelenom planu koji je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predstavila na plenarnoj sjednici u prosincu. Zastupnici pozdravljaju Europski zeleni plan i podupiru ambiciozan plan održivog ulaganja kojim će se olakšati financijska opterećenja u tom procesu. Pozivaju i na primjereno financiran mehanizam za pravednu tranziciju.

Još jedan korporativni PPA potpisan je u Italiji. Talijanski proizvođač čelika Acciaierie Venete kupit će solarnu energiju koju nabavlja švicarski energetski trgovac DXT Commodities od treće strane, solarnog postrojenja u Italiji, u okviru petogodišnjeg ugovora o kupnji električne energije.

U skladu s najnovijim najavama operatora mreže i proizvođača za nove proizvodne kapacitete u SAD-u u ovoj godini EIA očekuje 42 GW novih kapaciteta. Solari i vjetar predstavljaju gotovo 32 GW, ili 76 posto, od ukupne nove snage koja će ove godine doći na mrežu. Vjetar predstavlja najveći dio – 44 posto, nakon čega slijedi fotonapon i prirodni plin s 32 posto, odnosno 22 posto.

Sve vijesti iz svijeta energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: