Newsletter, 15. siječanj 2020.

Grad Šibenik nabavlja brodicu na električni pogon za 12 putnika i dva člana posade s prostorom za prijevoz i rukovanje ronilicom (ROV-om) te s ekranom za prikaz njenog podmorskog djelovanja. Grad je, naime, pokrenuo, postupak javne nabave plovila i vozila za potrebe projekta Hrvatski centar koralja Zlarin. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 2.290.283,64 HRK bez PDV-a. Brodica će biti namijenjena za korištenje i u ljetnim i u zimskim uvjetima, te će biti omogućen pristup i prijevoz osoba s invaliditetom.

Direktor tajništva Energetske zajednice EU i država jugoistočne Europe Janez Kopač upozorio je vlasti u BiH kako moraju prestati ulagati u termoelektrane na ugljen jer su one opasan uzročnik onečišćenja okoliša i izravno utječu na zdravlje milijuna ljudi diljem regije. Kopač je u Sarajevu sudjelovao na sjednici Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH na kojoj je tema bila suradnja s Energetskom zajednicom i ujednačavanje energetske pravne regulative u toj zemlji sa stečevinom EU-a, a tu je priliku iskoristio kako bi podsjetio na problematična ulaganja u termoelektrane, posebice na gradnju novog bloka termoelektrane u Tuzli koji bi trebala financirati Kina državnim kreditom.

Poljska energetska kompanija PGE i Europska investicijska banka ugovorile su kreditni aranžman u iznosu od oko 64 milijuna eura kojim će se financirati gradnja novih kopnenih vjetroelektrana na poljskom dijelu obale Baltičkog mora. Snaga tri vjetroelektrane nazvane Starza, Rybice i Karnice II iznosit će 97 MW. Vjetroelektrane bi s komercijalnim radom trebale početi na kraju prve polovice ove godine.

Europska komisija će u ožujku predstaviti prvi europski propis o klimi kako bi građani mogli aktivno sudjelovati u osmišljavanju novih mjera, razmjeni informacija, pokretanju lokalnih aktivnosti i predstavljanju rješenja koja se mogu primijeniti i drugdje. Tim dokumentom prvi će se put u pravu utemeljiti cilj o postizanju klimatske neutralnosti EU-a do 2050. Kako bi ostvarila svoje ambicije glede klime i okoliša, Komisija će predstaviti i strategiju o biološkoj raznolikosti do 2030. godine, novu industrijsku strategiju i akcijski plan za kružno gospodarstvo, strategiju ‘od polja do stola’ za održivu proizvodnju hrane i prijedloge za Europu bez onečišćenja. Odmah će početi rad na povećanju europskih ciljeva smanjenja emisija do 2030. godine, što će biti osnova za ostvarenje cilja zacrtanog do 2050. godine.

Sve vijesti možete pročitati prijavom na newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: