Newsletter, 13. veljače 2020.

Hrvatska još nije podnijela svoje godišnje izvješće o napretku za 2019. propisano Direktivom o energetskoj učinkovitosti, za koje je rok bio 30. travnja 2019. Bez tog izvješća Europska komisija ne može procijeniti napredak država članica u ostvarivanju ciljeva povećanja energetske učinkovitosti u Europskoj uniji za 2020.Stoga je Europska komisija uputila službenu opomenu Hrvatskoj zbog neispunjavanja obveze izvješćivanja o napretku u ostvarivanju nacionalnih ciljeva povećanja energetske učinkovitosti. Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike za Jutarnji list pojašnjavaju da je zbog ukidanja Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) došlo do zastoja u pisanju izvješća.


Nakon izvještaja iz Njemačke i Velike Britanije, u još jednoj zemlji olujno vrijeme pomaže rastu energije iz obnovljivih izvora. Osim štete koju je prouzročila, nevrijeme Ciara je i u Poljskoj gurnulo energiju vjetra na nove rekordne vrijednosti. Vjetroelektrane su doprinijele s 5 GW ukupnoj potrošnji od 23,6 GW, što znači da je energija vjetra isporučila 21% ukupne energije u ponedjeljak ujutro.


WPD i proizvođač papira UPM potpisali su dugoročni PPA – WPD će UPM-u  isporučiti električnu energiju iz vjetroelektrane Karhunnevankangas snage 192 MW koja se gradi u Finskoj. Tijekom trajanja ugovora isporučit će se gotovo 4 TWh električne energije. Karhunnevankangas se gradi na zapadu Finske, a očekuje se da će biti operativan 2022. godine. Opremit će 32 turbine pojedinačne snage oko 6 MW.


Siemens Gamesa će isporučiti turbine ukupne snage 205 MW Suncoru za vjetroelektranu Forty Mile u kanadskoj provinciji Alberta. Narudžba uključuje i 20-godišnji ugovor o održavanju. To je, uzgred, treći posao tvrtke sa Suncorom. Predviđeno je da se VE Forty Mile pojavi na mreži 2021. godine.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: