Newsletter, 14. siječanj 2020.

U okviru šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, prošli tjedan u Bruxellesu je održan prvi sastanak Radne skupine za energetiku. Na sastanku je predstavljen program rada Hrvatskog predsjedanja u području energetike koji je usmjeren na implementaciju Energetske unije te prijelaz na čistu energiju, s posebnim naglaskom na otoke u Europskoj uniji, priopćilo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU).

Austrija, najavila je tamošnja vlada, planira do 2040. postići klimatsku neutralnost. K tomu, nastojat će do 2030. godine u potpunosti opskrbljivati se električnom energijom iz obnovljivih izvora. Kako bi postigla ove ciljeve, oslanjat će se na sunčevu energiju više nego na bilo koji drugi obnovljiv izvor, objavilo je udruženje SolarPower Europe. Prema planu, snaga austrijskih sunčanih elektrana do 2030. iznosit će 11 TWh.

Uz financiranje iz Europskog fonda za regionalni razvoj EU, grad Schwerin u Njemačkoj razvija geotermalni sustav daljinskog grijanja koji bi smanjio emisije CO2. Sustav daljinskog grijanja glavnog grada njemačke regije Mecklenburg-Vorpommern već je dobro uspostavljen. Nova geotermalna jedinica, koja će biti jedan od najvećih takvih objekata u regiji, priključit će se postojećem sustavu. Pokrivat će oko 10% Schwerinovih potreba za grijanjem.

Njemačka bi zbog preusmjeravanja na električna vozila do 2030. mogla izgubiti oko 410 tisuća radnih mjesta. Samo u proizvodnji motora i mjenjača ugroženo je oko 88 tisuća radnim mjesta.

Sve vijesti možete pročitati prijavom na newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: