Newsletter, 12. veljače 2020.

Iako Hrvatska preko FZOEU-a daje velikodušne poticaje za e-vozila, koji se kreću i do 80.000 kuna, generalno prevladava stav da je takav sustav trom i zastario. Iz Američke trgovinske komore upozoravaju da je ovaj proces nužno provoditi u kontinuitetu, što u Hrvatskoj nije bio slučaj, te da sve mora biti puno transparentnije, a papirologija jednostavnija.


Credit Agricole Srbija potpisala je s KfW bankom ugovor o zajmu na ukupno 25 milijuna eura za financiranje projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Kroz ovu kreditnu liniju poduzetnici, mala i srednja poduzeća, kao i poljoprivredna gospodarstva imat će priliku iskoristiti dio bespovratnih sredstava, kao i potpuno besplatnu pomoć tehničkih savjetnika koji procjenjuju izvodljivost i isplativost projekta.


Oluja nazvana Ciara dovela je proizvodnju vjetroelektrana u Njemačkoj do novog rekorda – na mreži je bilo na gotovo 43,7 GW. Prema think tanku Agora Energiewende, obnovljivi izvori energije pokrivali su oko tri četvrtine potrošnje električne energije u Njemačkoj 9. i 10. veljače, a lavovski udio pridonijele su vjetroelektrane na kopnu i moru. Međutim, oluja je također uzrokovala probleme mrežnim operaterima, budući da je bilo prekida, a čak je dovela i do gašenja nekih vjetroturbina iz sigurnosnih razloga.


Njemačka BayWa u Nizozemskoj gradi najveću plutajuću solarnu elektranu snage 27 MW. Za otprilike dva mjeseca elektrana bi trebala biti završena i bit će to najveća svjetska instalacija takve vrste izvan Kine. Projekt će se sastojati od gotovo 73.000 PV modula.

Sve vijesti iz svijeta ‘zelene’ energije možete pročitati prijavom na naš dnevni newsletter.

Newsletter

Primajte informacije iz svijeta obnovljivih izvora energije

Redovito pratimo i odabiremo najnovije informacije iz područja obnovljivih izvora iz Hrvatske i svijeta.

Registrirajte se za naš newsletter: