Najistočnija hrvatska županija istražuje mogućnosti proizvodnje biomase

Pixabay

Vukovarsko-srijemska županija pokrenula je projekt ‘Identifikacija područja i tehnologija proizvodnje pri uspostavi nasada kultura kratkih ophodnji’ kojim će se ispitati mogućnosti proizvodnje biomase kako bi se iskoristile niskorištene ili zapuštene poljoprivredne površine na području općina Drenovaca, Gunje i Vrbanje. Kako bi projekt zaživio, potpisan je ugovor o suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar iz Zagreba od 24 mjeseca, piše Glas istre.

Prema riječima županijskog pročelnika za poljoprivredu i infrastrukturu Andrije Matića, jedna od zadaća poljoprivrede je i energija, a ne samo proizvodnja hrane, a s obzirom na to da se kulture kratke ophodje podrazumijevaju poljoprivrednom proizvodnjom i dobivaju potpore kao svaka biljna proizvodnja, u županiji su pronašli način kako u funkciju staviti neiskorištena i zapuštena područja.

Na području županije takvog zemljišta je na gotovo 30.000 hektara, a riječ je uglavnom o poplavnom području ili području koje je nekad bilo pod nelegalnim deponijima.

Drvenaste kulture kratkih ophodnji su intenzivni nasadi brzorastućih vrsta drveća i drugog bilja koje se uzgaja na poljoprivrednome ili šumskom zemljištu najdulje do osam godina između dviju sječa ili žetava radi ostvarenja visokog prinosa biomase za energetske svrhe. 

Izvor: Glas Istre

Vjetar za održivost

„Ja ću govoriti o rješenjima“ – rekao je u uvodu svoje prezentacije na konferenciji Dani dobroga vjetra Hein Prinsen, konzultant nizozemske Ekološko-konzultantske tvrtke Bureau Waardenburg,

Pročitaj više »